Lider invest
StoryEditor

Lider invest - istok: Zašto ravnice čekaju privatne investitore, sve o agroinovacijama, koje ambiciozne projekte pripremaju Slavonci...

21. Svibanj 2020.
Lider invest - istok

Liderov prilog Lider invest - istok donosi vam zanimljive teme u kojima možete saznati sve o relaksirajućoj klimi u istočnim županijama gdje svi razmišljaju o likvidnosti, a malotko o odljevu kadra, o poduzetničkoj slici u kojoj Hrvatska žitnica živi od mrvica, zašto ravnice čekaju privatne investitore te o impresivnim agroinovacijama i kako slavonska duša uvijek iznova očarava.

Osiguranje povoljne poslovne okoline za privatne investicije i poticanje domaće proizvodnje i potrošnje pomoglo bi tvrtkama prebroditi dane i mjesece neizvjesnosti, sudeći prema raspoloženju poduzetnika na istoku zemlje. Imaju niz prijedloga za lokalnu i državnu upravu. Koji su - doznala je Kata Pranić.

Oduvijek u Hrvatskoj vlada teza kako zapadni dio zemlje, županije koje se oslanjaju na turizam i sezonu, te sjever Hrvatske i Grad Zagreb, koji su industrijski razvijeni, vuku nerazvijeni istok. Nije to ništa novo, takva je retorika vladala i za bivše države, samo što se u ovom slučaju na istoku gotovo ništa ne gradi, a zapad radi. Nije, naravno, baš tako. Što se sve promijenilo na istoku Hrvatske pročitajte u tekstu Ksenije Puškarić.

Život opustošenoj Slavoniji udahnjuju novi projekti koji se provode u svim županijama i čija se vrijednost mjeri u milijardama kuna. Najčešće je riječ o strateškim projektima u sklopu projekta regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, onima koji se većinom sufinanciraju novcem iz fondova Europske unije kojima se potiču razvoj poljoprivrede i novih tehnologija, navodnjavanje, energetska obnova zgrada… Svaka od pet slavonskih županija ima svoje prioritete, ali u nekim projektima sudjeluju zajedno. Koji su već završeni, a koji se tek provode saznala je Kata Pranić.

Nove tehnologije, nove proizvode i razne druge novosti u poljoprivredi koje možemo naći u Slavoniji nisu potaknuli samo mladi poljoprivrednici, što je već uvriježeno mišljenje, nego ima primjera i starijih koji su našli svoju nišu i nisu klonuli duhom. Oni pokazuju da se tehnologija i poljoprivreda razvijaju usporedno s trendom povratka prirodi. Što se sve proizvodi na istoku Lijepe naše piše Edis Felić.

Pet županija istočne regije kao da se nadmeće u izradi projektno-tehničke dokumentacije za strateške projekte u sljedećoj financijskoj perspektivi Europske unije. Koje ambiziozne projekte pripremaju Slavonci saznajte u priči Nikoline Oršulić.

19. travanj 2024 05:25