Lider invest
StoryEditor

Lider invest otkriva zašto je sjever Hrvatske tako uspješan u privlačenju investicija

13. Srpanj 2020.
Lider invest sjever, Čakovec, Panel: Miljenko Štefanić, Sandra Polanec Marinović, Đuro Horvat i Tin Bašićfoto Ratko Mavar

Lider invest turneja 'četiri grada' završila je u ponedjeljak u Čakovcu panelom na kojem su sudjelovali Miljenko Štefanić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Grada Mursko Središće, Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije i Đuro Horvat, generalni direktor Tehnixa. Tema panela bila je 'Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u sjevernoj Hrvatskoj'.

Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije rekla je uvodno kako je javnih investicija jako puno.

- U našem kompleksu u kojem se sada nalazimo imamo nekoliko investicija. Recimo, Metalska jezgra koja jako puno znači za našu metalskoprerađivačku industriju. Zatim investicija u Centar za održivi razvoj Međimurskog Veleučilišta. Završen je inkubator inovacijskog centra koji će uskoro biti popunjen do kraja. Bilo je još investicija i u turizam, a bilo je i većih investicija poput bolnice, oblilaznice – rekla je Polanec Marinović i dodala da sve te investicije moraju ići dalje jer je financiranje osigurano.

Miljenko Štefanić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Grada Mursko Središće kazao je da su ono kao mala lokalna jedinica samouprave morala reagirati brzo i efikasno ali, naravno, u zakonskim okvirima kada je riječ o koronakrizi.

- Iskoristi smo sve što smo mogli i, kao i svi ostali, prvo smo oslobodili poduzetnike komunalne naknade. Iako nismo bili izloženi kao neki drugi gradovi i općine, išli smo u smanjenje plaća zbog toga što nismo znali što nas čeka u bližoj budućnosti - rekao je Štefanić.

Što se investicija tiče, Štefanić kaže da potencijalnim investitorima pružaju svu pomoć koju je moguće pružiti.

- Trenutno razmišljamo da nađemo investitora koji bi u našoj poduzetničkoj zoni mogao napraviti poslovnu zonu no do sada još nismo uspjeli. Sada proširujemo poslovnu zonu, neke investicije su u tjeku, neke u pripremi – rekao je Štefanić.

Đuro Horvat, generalni direktor Tehnixa je kazao da Tehnix očekuje rast od 20 posto.

- Problemi moraju biti poticaj da nađemo druga rješenja u skladu s vremenom u kojem živimo. Mi smo već u veljači krenuli u investiciju. Tražili smo podršku banaka i dobili smo je, planirano je 50 milijuna eura investicije, 25 milijuna iz kreditnih linija. Realizirali smo je u 120 dana i danas već uzimamo nove ljude, proizvodnja ide za izvoz 90 posto. Zaposlili smo studente koje smo stipendirali, iskoristi smo našu inovativnost i kreativnost da pokrenemo novu investiciju i to je tih 20 posto rasta proizvodnje tj. izvoza – rekao je Horvat.

Dodao je kako iz Tehnixa prema inozemnom tržištima ide 15-ak kamiona dnevno, što je oko 50 do 70 tjedno, mjesečno oko 200.

19. travanj 2024 16:08