Lider invest
StoryEditor

Oslonac u krizi - Kamo sreće da svi imaju takve prerađivače

11. Srpanj 2020.
Prerađivačka industrija prednjači na sjeveru Hrvatske, a zbog njezine snage i povoljne poduzetničke klime niz poduzetnika smatra da će ta regija lakše podnijeti aktualnu krizu od ostatka zemlje

Sjeverni dio Hrvatske lakše će iznijeti aktualnu krizu na svojim leđima, mišljenje je niza poduzetnika s kojima smo formalno i neformalno razgovarali. Razlog tome je razvijena prerađivačka industrija u usporedbi s ostatkom zemlje, ali čini se i bolje poduzetničko okružje koje im omogućuju županije iako i među njima postoje razlike. Željeli smo doznati od kojih se djelatnosti ponajprije živi na sjeveru Hrvatske. Pomoć smo potražili od Hrvatske gospodarske komore čije su nam županijske organizacije odgovarale na pitanja.

Aktivni i trgovci i informatičari

Posljednji službeni podaci su iz 2018., ali mogu se uzeti kao pouzdani pokazatelji, iako je korona učinila svoje, pa je vjerojatno manji broj zaposlenih i aktivnost kompanija je manja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kažu u tamošnjoj županijskoj gospodarskoj komori, uz neizbježnu trgovinu najviše poduzetnika se bavi prerađivačkom industrijom i poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom, a unutar prerađivačke industrije valja istaknuti drvoprerađivačku i prehrambenu industriju.

U prerađivačkoj je i najviše zaposlenih, odnosno u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda te proizvodnji ostalog namještaja, kao i u pekarskoj industriji. U Komori ističu da prerađivači ostvaruju najveći prihod, a među njima to su proizvodnja prehrambenih proizvoda, zatim slijede proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva, te proizvodnja namještaja. Odmah nakon njih po visini prihoda slijedi trgovina i popravak motornih vozila i motocikala. Kao najpropulzivnija ističe se drvoprerađivačka industrija, a zabilježeno je i znatno povećanje prihoda u djelatnosti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, kao i u djelatnosti proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva).

Prerađivačka industrija prednjači i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u kojoj dominiraju četiri djelatnosti. Kažu da 328 prerađivača ostvaruje 47,6 posto ukupnog prihoda svih poduzetnika, na njih otpada čak 82,5 posto prihoda od izvoza te 47,2 posto neto dobiti. Prerađivači zapošljavaju 9022 zaposlenika, čija je prosječna neto plaća 6207 kuna. Unutar prerađivačke industrije najvažnije su proizvodnja prehrambenih proizvoda, farmaceutska industrija, proizvodnja pića i drvoprerađivačka industrija, pri čemu najveći udio imaju Podravkine tvrtke.

No najviše je poduzetnika ipak u trgovini, čak 487, koji zapošljavaju ipak manje ljudi – njih 3148 s prosječnom neto plaćom od 4617 kuna, a udio u ukupnim prihodima je također manji u odnosu na prerađivače – 28 posto. U građevinarstvu su 204 subjekta s 1502 zaposlenika, a lani su poslovali s neto dobiti od 40,6 milijuna kuna i ostvarili prosječnu neto mjesečnu plaću po zaposleniku u iznosu od 4932 kune. U ukupnim prihodima sudjeluju s nešto više od sedam posto.

Četvrta najvažnija djelatnost je poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa 138 poduzetnika i 486 zaposlenika. Ona ostvaruje šest posto ukupnih prihoda županije, u izvozu sudjeluje s 13,5 posto, poslovala je s 27 milijuna kuna dobiti, a prosječna je neto plaća 3861 kunu. Te četiri djelatnosti u ukupnim prihodima županije sudjeluju s 88 posto i zapošljavaju 80 posto svih djelatnika. Najpropulzivnije tvrtke dolaze iz prerađivačke djelatnosti, ali treba spomenuti i IT sektor, koji se razvija uz podršku potpornih poduzetničkih institucija Entera Koprivnica i Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima. Od 2019. u prostorima RCTP-a Križevci odvija se Stručni studij Fakulteta organizacije i informatike Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP), čime se dodatno omogućuje povezivanje studenata i tvrtki iz IT sektora.

Metalci kao perjanice

Isti je poredak i u Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj je poslovalo 2267 tvrtki. Najveći broj poduzetnika je u trgovini, njih 475 (21 posto). U prerađivačkoj industriji ih je 447 (19,7 posto), a u građevinarstvu 402 (17,7 posto). Ukupno je bilo zaposlenih 22.126, najviše u prerađivačkoj industriji i to gotovo polovica (47,3 posto).

Slijedi trgovina sa 16,7 posto i građevinarstvo s 10,2 posto. Slično kao i kod broja zaposlenih, i u poretku djelatnosti prema ukupnom prihodu prednjači prerađivačka industrija s 5,74 milijarde kuna (44,1 posto), slijedi trgovina s 25,5 posto, a prije graditeljstva ugurala se djelatnost prijevoza i skladištenja s 8,3 posto ukupnih prihoda u županiji. Perjanica Krapinsko-zagorske županije je, kažu u Županijskoj gospodarskoj komori, prerađivačka industrija, a u njoj je najvažnija proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, (osim strojeva i opreme) s ukupnim prihodom od 1,9 milijardi kuna (33,4 posto).

Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda ostvaruje nešto više od milijardu kuna prihoda (18,2 posto), a proizvodnja tekstila je na trećem mjestu s 573,612.783 kune prihoda (10 posto). Slično kao i kod prihoda, i prema broju zaposlenih unutar prerađivačke industrije prednjači proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme), koja zapošljava 32 posto od 10.457 ukupno zaposlenih, a slijede je proizvodnja odjeće s 12,1 posto te proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda s 9,4 posto.

U Županijskoj gospodarskoj komori kažu da su najpropulzivnije djelatnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji metaloprerađivačka industrija i proizvodnja nemetalnih mineralnih proizvoda. Na području županije djeluje više tvrtki koje posluju u sklopu svjetskih grupacija te kontinuiranim ulaganjem u unapređenje poslovnih procesa pridonose iznimnim poslovnim rezultatima. Većina tvrtki iz tih djelatnosti izrazito su izvozno orijentirane te kao takve neprestano ulažu u nove informacijske i komunikacijske tehnologije kako bi bile konkurentne na tržištu.

Važno zdravlje

Na području Krapinsko-zagorske županije izgrađen je i uspostavljen Poslovno-tehnološki inkubator, integrirani sustav (središte stručne, savjetodavne i mentorske pomoći) za potporu rastu i razvoju poduzetništva, potencijalnih i postojećih poduzetnika gradnjom i opremanjem potrebne infrastrukture.

Osnovna je orijentacija povezanost s postojećim temeljima gospodarstva Krapinsko-zagorske županije, odnosno obrazovnog sustava. Osim prerađivačke industrije, županija obiluje mnogim prirodnim sirovinama poput termalnih izvora. Upravo se posljednjih godina bilježe sve veća ulaganja u turistički sektor. Jedan je od rezultata ulaganja otvaranje prvoga kampa s pet zvjezdica u kontinentalnoj Hrvatskoj prošlog ljeta, koji je ove godine nadograđen s tri milijuna eura vrijednom investicijom u suvremeni glamping-resort.

Krapinsko-zagorska županija ima konkurentsku prednost i u zdravstvenom sektoru zbog brojnih lječilišta i specijalnih bolnica. Velika potpora razvoju turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji se gradi u Zaboku. Regionalni centar pridonijet će edukaciji budućih kadrova koji su potrebni u tom sektoru, obrazovanju odraslih i praćenju novih tehnologija i trendova u Europi i svijetu.

U Varaždinskoj je županiji 3457 poduzetnika, a njih 26 posto bavi se trgovinom, 19 posto prerađivačkom industrijom, a 15 posto našlo ih se u građevinarstvu. Zaposlenih je 44,5 tisuća, od čega 53 posto radi u prerađivačkoj industriji, 12 posto ih je u trgovini, a deset posto u graditeljstvu. Spomenimo još da i u prijevozu i skladištenju radi šest posto ukupno zaposlenih, a u poljoprivredi pet posto. U toj je županiji ukupni prihod oko 26,5 milijardi kuna, a na prerađivačku industriju otpada 52 posto.

Trgovina ostvaruje 20 posto županijskog prihoda, a ostale su djelatnosti ispod deset posto (primjerice građevinarstvo ostvaruje sedam posto prihoda). U Županijskoj gospodarskoj komori kažu da su najpropulzivnije djelatnosti informacije i komunikacije, prerađivačka (a posebno proizvodnja proizvoda od gume i plastike, gotovih metalnih proizvoda, strojeva i uređaja i prehrambenih proizvoda) i poljoprivreda. Međimurska županija ništa ne odskače od ostalih, s tim što bismo naveli da je u njoj jedna od najpropulzivnijih djelatnosti IT sektor.

Kao što možemo vidjeti, prerađivačka industrija prednjači na sjeveru Hrvatske i kako reče jedan poduzetnik, kamo sreće da se cijela zemlja ugleda na nj.

19. travanj 2024 23:34