Lider invest
StoryEditor

Stiven Toš: Pripremamo veliko ulaganje u solarnu elektranu

23. Listopad 2019.
Lider invest 2019 ZAVRŠNA MANIFESTACIJA/okrugli stol; Stiven Toš, Nikolaus Linarić, Marijana Oreb, Hrvoje Čuvalo i Tin Bašićfoto Ratko Mavar
Direktor Bomark Paka Stiven Toš na okruglom je stolu završne manifestacije Lider investa, gdje je nagrađen za najbolju srednju proizvodnu investiciju, najavio novi veliki investicijski pothvat.

Nakon 45 milijuna kuna vrijedne investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta, modernizaciju postojeće proizvodnje i izgradnju proizvodno skladišne hale, tvrtka je provela još 2 projekta kojima je nabavila nove proizvodne linije. Bomark Pak je u zadnje 3 godine investirao preko 200 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje. Navedene investicije će dovesti do porasta izvoza ove godine koji će prijeći 500 milijuna kuna.

Budući da je jedan od većih potrošača električne energije u Hrvatskoj te da mu povećanje cijene električne energije predstavlja poslovni rizik, jedini hrvatski proizvođač stretch folije odlučio se na pripremu za veliko ulaganje u solarnu elektranu iz koje će kompletnu dobivenu energiju koristiti za vlastite potrebe.

Novosti je najavio i Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, koji ponudu kredita proširuje policom osiguranja za naplatu potraživanja u inozemstvu. Uz poticanje izvoznika, HBOR će raditi na dodatnim financijskim instrumentima te fondom rizičnog kapitala odgovoriti na potražnju na tržištu rizičnog kapitala za izvorima financiranja.

Hamag-Bicro u suradnji s Ministarstvom gospodarstva intenzivno se priprema za novo programsko razdoblje Europske unije gdje će ulagački prioriteti biti inovacije, digitalizacija, gospodarska preobrazba i podupiranje malih i srednjih poduzeća, otkrila je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a. Dotad, na vidiku su dva nova natječaja za poduzetnike – za istraživanje i razvoj (IRI2) i Integrator kojem je cilj malim i srednjim poduzećima pomoći u uspostavljanju dobavljačkih odnosa s poduzećima integratorima ne bi li postali dio njihova lanca vrijednosti.

Na okruglom stolu sudjelovao je i član Uprave Zabe Nikolaus Linarić koji je istaknuo kako se najviše investicija odvija u sektoru turizma i građevinarstva te kako bi volio vidjeti više ulagačkog entuzijazma i u drugim industrijama. Iako je rast ulaganja u građevinu mnogima znakovit u svjetlu novog nekretninskog balona, u Zabi ne očekuju ponavljanje recesijskog scenarija.

23. travanj 2024 12:08