Lider invest
StoryEditor

VIDEO: Pogledajte novu tvornicu Tehnixa sa solarnom elektranom na krovu

29. Listopad 2019.
Tehnix pogon

Jedna od vodećih hrvatskih i europskih eko kompanija Tehnix prošle je godine u Donjem Kraljevcu izgradila novu tvornicu vrijednu 130 milijuna kuna. Budući da je opremljena solarnim sustavom na krovištu te proizvodi električnu energiju dovoljnu za vlastiti pogon strojeva prošle je srijede osvojila i posebnu nagradu ECO Lider invest za investiciju koja je najviše doprinijela održivom razvoju i kvaliteti života te zaštiti prostora i okoliša.

- Najveća investicija u 2018. bila nam je u vrijednosti od 130 milijuna kuna. Izgradili smo osmu halu specijalne konstrukcije i visoke tehnološke opremljenosti, zajedno s izložbenim i poslovnim prostorima, što čini ukupno 10 000 četvornih metara. Proizvodni pogon opremljen je sa 4 krana, suvremena ugrađena tehnološka oprema omogućuje visoki standard rada inženjera i djelatnika s kojima ostvarujemo visoku produktivnost. Unutar novoizgrađene tvornice nalaze se četiri proizvodne tehnološke cjeline koje proizvode finalne proizvode za izvoz 70 posto, posebno za supstituciju uvoza na hrvatsko tržište 30 posto - objašnjava direktor Tehnixa Đuro Horvat.

Ističe kako je u novoj tvornici radno mjesto već pronašlo 80 novih djelatnika, a ukupno ih namjeravaju zaposliti 150.

- Oni će ostvarivati ukupni prihod od 15 milijuna eura, odnosno 10 tisuća eura po zaposlenom – najavljuje direktor Horvat koji zapošljava ukupno 500 ljudi. Dodaje kako godišnje uprihode 50 milijuna eura, od kojih 80 posto otpada na izvoz na europsko i svjetsko tržište. Napominje i kako se od ukupnog prihoda od 350 milijuna kuna, uvozi 40 posto te da ostvaruju pozitivnu deviznu bilancu 60 posto.

Tehnix proizvodi eko opremu za održivo gospodarenje otpadom, opremu za reciklažu miješanog komunalnog otpada na 8 frakcija, a razvio je i proizvodi opremu za bioreaktorsko kompostiranje te modularne stambene sustave za turizam i potrebe industrije.

- Inovativni i razvojni kapaciteti omogućuju visoki standard svih zaposlenih koji svojom vještinom rada i motivacijom proizvode kvalitetne proizvode za izvoz. Sve što proizvodimo u kompaniji Tehnix plod je vlastitog inovativnog razvoja. Sada imamo gotovo 300 proizvoda, surađujemo sa znanstvenim institucijama i fakultetima, sudjelujemo na svjetskim sajmovima i razvojnim simpozijima. Veselimo se uspješnoj budućnosti u Republici Hrvatskoj - zaključuje Horvat kojem je cilj za dvije godine doseći 100 000 eura ukupnog prihoda po zaposlenom i povećati plaće za 10 posto, što bi značilo da će premašiti 1300 eura.

27. travanj 2024 03:04