Lidertrend
StoryEditor

80-godišnja šahovska prvakinja tuži Netflix zbog seksizma u Daminom Gambitu

21. Rujan 2021.
Nona Gaprindashvili od Netflixa traži pet milijuna dolara, jer je u seriji izrečeno kako se ona ‘nikad nije suprotstavila muškarcima‘. Time su joj pred milijunskom publikom narušena njena postignuća i ugled

Koncem prošle godine dramsku seriju Damin Gambit u mjesec dana pogledalo je 62 milijuna gledatelja te tako postala najgledaniji sadržaj u povijesti Netflixa. Serija, smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, pripovijeda o genijalnoj, mladoj šahistici koja uspješno parira muškim suparnicima, osvojila je gledatelje koji su je proglasili važnom u kontekstu popularizacije šaha (posebno šahistica), ali i priča koje se vrte oko ženskih junakinja i, generalno, položaju žena u svijetu kojim dominiraju muškarci.

No, upravo je potonje demantirala poznata ruska šahovska prvakinja, 80-godišnja Nona Gaprindashvili koja tuži platformu zbog – seksizma. Naime, Gaprindashvili od Netflixa traži pet milijuna dolara, jer je u Daminom Gambitu izrečeno kako se ona 'nikad nije suprotstavila muškarcima'. Time su, tvrde njeni odvjetnici, pred milijunskom publikom narušena njena postignuća i ugled.

Nejasan potez

Kako prenosi Reuters, suprotno zamislima scenarista Daminog Gambita, ruska je šahistica pet puta osvojila titulu svjetske prvakinje u šahu i bila prva žena u povijesti koja je među muškarcima uživala status međunarodnog šahovskog 'grandmastera'.

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća (u isto vrijeme kada je svoju sreću tražila izmišljena junakinja) Gaprindashvili je zaigrala šah protiv najmanje 59 muškaraca, a budući da za to postoje i jasni dokazi Netflix će se morati dobrano potruditi da se obrani na sudu.

Ruska je šahistica tako bacila prilično sjenu na nagrađivanu seriju koja počiva na tezi da žene imaju moć i pravo srušiti tradicionalne granice te se izboriti za svoje mjesto u 'muškom svijetu'. Upravo je zato potpuno nejasno zašto je serija jednim scenarističkim potezom oduzela pobjedu stvarnoj ženi koja je to odista i uspjela napraviti.

19. travanj 2024 07:29