Lidertrend
StoryEditor

Američka TV industrija digla bunu protiv Nielsena jer im nisu dobro mjerili gledanost

15. Rujan 2021.
Predstavnici medija smatraju da Nielsen na adekvatan način ne mjeri gledanost, odnosno da nisu u stanju postojećom tehnologijom zabilježiti prelazak publike s tradicionalnog TV-a na streaming servise

Nismo bili savršeni, ali smo itekako svjesni da moramo brže unapređivati tehnologiju, jer je i publika sve brža. Tim je riječima izvršni direktor Nielsena David Kenny pokušao oprati obraz kompanije koju se predstavnici američke TV industrije oštro napali jer advekvatno ne mjere gledanost, odnosno nisu u stanju postojećom tehnologijom zabilježiti prelazak publike s tradicionalnog TV-a na streaming servise. Nielsen podatke o gledanosti prikuplja putem specijalnih uređaja koji su postavljeni u reprezentativna kućanstva, ali, kako piše Reuters, televizijski čelnici misle da tijekom pandemije nisu bili u mogućnosti ulaziti u njihove domove pa tako popravljati i/ili unaprijediti uređaje.

Gledanost glavni kriterij

Iako kritika, pa ni odluka o potrebnoj reviziji prikupljenih podataka koju je tražio Media Ratings Council, neće značajno utjecati na ovogodišnje prihode Nielsena, hoće na njihov kredibilitet. Naime, podaci koje ubiru Nielsen i slične istraživačke agencije televizijskim čelnicima vrijede zlata budući da na temelju njih dogovaraju poslove s oglašivačima. Ove godine, predviđa se da će oglašivači samo u Americi na TV marketing potrošiti oko 60 milijardi dolara, a ta će se vrijednost, kako predviđa Zenith, sljedeće godine popeti na 63 milijarde dolara. Na globalnoj razini pak TV oglašavanje je sa 102,02 milijarde dolara 2019. palo na 96,92 milijarde (podaci iz TV Advertising Global Market Report: 2020 – 30).

Međutim, očekuje se i njegova oporavak: do 2023. vrijedit će 98,4 milijarde dolara. Budući da TV oglašavanje još uvijek s priličnim udjelom sudjeluje u ukupnoj potrošnji, precizno mjerenje gledanosti i navika publike je od presudne važnosti. Neke televizijske kuće su objavile da se ne žele naslanjati samo na podatke Nielsena, pa razvijaju vlastite sisteme mjerenja. Kako prenosi Reuters, Comcast Corp je nedavno najavio da razvija vlastite alate i trenutno analizira prijedlog 80 kompanija (među kojima je i Nielsen) kako modernizirali postojeću tehnologiju i pomogli čitavoj industriji.

25. travanj 2024 09:23