Lidertrend
StoryEditor

Američki milijarderi u pandemiji postali bogatiji za 1,2 bilijuna dolara

01. Srpanj 2021.
Američki milijarderi
Ukupna vrijednost američkih milijardera u travnju je prešla 4,6 bilijuna dolara što je za 35 posto više nego u siječnju 2020

Američki predsjednik Joe Biden u svom je nedavnom obraćanju Kongresu izjavio da je u proteklih godinu dana zbog pandemije 20 milijuna Amerikanaca izgubilo posao, a da je istovremeno 650 američkih milijardera svoje bogatstvo povećalo za više od bilijun dolara i sad vrijede ukupno četiri bilijuna. No, kako tvrdi magazin Forbes, ti podaci nisu posve točni – njihovo je ukupno bogatstvo nešto veće od iznosa koji spominje Biden.

Prema saznanjima ekipe iz tog magazina, ukupna vrijednost američkih milijardera u travnju je prešla 4,6 bilijuna dolara što je za 35 posto više nego u siječnju 2020. Drugim riječima, milijarderi su tijekom pandemije svoje novčanike podebljali za 1,2 bilijun dolara, a gotovo polovica te svote otišla je dvadesetorici najbogatijih.

Biznisi cvjetaju

Najveći dobitnik 2020 je šef Tesle i SpaceX-a, nevjerojatni Elon Musk koji je od siječnja do danas svoje bogatstvo povećao za 540 posto (s 27 na 170 milijardi dolara). Za to je najviše zaslužna njegova tvornica električnih automobila Tesla, jer je zahvaljujući entuzijastima na tržištu vrijednost dionica u spomenutom razdoblju narasla za 700 posto.

Dobro stoji i SpaceX koji je povećao svoju vrijednost na 74 milijardi i privukao 850 milijuna dolara investicija. Na kratko, u siječnju ove godine, Musk je bio i najbogatiji čovjek na svijetu, ali je nedavno pao na treće mjesto, dok je na prvo opet zasjeo Jeff Bezos. Tijekom posljednjih 15 mjeseci, vrijednost dionica giganta e-trgovine, kompanije Amazon narasla je za 87 posto. Bezos je tako postao prva osoba u povijesti čije osobno bogatstvo prelazi 200 milijardi dolara.

Na listi najvećih dobitnika pandemije nalaze se i suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin koji ‘vrijede‘ 102, odnosno 99 milijardi dolara. Taj  dvojac jedan je od 15 milijardera na listi 25 dobitnika koji pripadaju tehnološkom sektoru. Kako dalje nastavlja Forbes, ne samo da su milijarderi u crnim vremenima lockdowna i epidemioloških mjera postali bogatiji nego im se i povećao broj. Preciznije, u periodu od ožujka 2020. do ožujka 2021., svakih 17 sati Forbesovoj listi svjetskih milijardera pridružilo se jedno novo lice.

To uključuje i poznata imena poput medijske zvijezde Kim Kardashian West, filmaša Tylera Perryija i CEO-a Apple Tim Cooka, ali i biznismene koji su profitirali na poslovima direktno vezanim uz Covid-19 poput Augusta Troendlea čija se kompanija Medpace bavi testiranjem lijekova protiv koronavirusa i tri dioničara farmaceutskog diva Moderna Timothy Springera, Noubar Afeyana i Robert Langera.

Howmuch.net donosi zanimljivu infografiku u kojoj se jasno vidi tko je nabogatiji u pojedinoj saveznoj američkoj  državi 

image

Infografika - Američki milijarderi

foto Howmuch.net
25. travanj 2024 20:25