Lidertrend
StoryEditor

Aplikacija OOOOO - Klasični ‘retail‘ je mrtav, živjela live-streaming prodaja!

03. Svibanj 2021.
Aplikacija OOOOO hibrid je čuvenog Amazona i popularnog TikToka, jer kombinira najbolje od ta dva svijeta - influencere, zabavu i prodaju

Live stream prodaja je, bez sumnje, posljednji veliki hit koji je nastao kao posljedica života u novom normalnom. Prema nekim predviđanjima, samo u Kini okrenut će se 180 milijardi dolara takvim načinom kupovine, a neki ozbiljni igrači, poput vlasnika startupa OOOOO, tvrde da će njihova aplikacija zauvijek promijeniti način na koji kupujemo u virtualnom svijetu. Naime, Sam Jones (jedan od pokretača Wisha) i Eric Zhang (bivši menadžer u TikToku) koncem prošle godine u svijet su pustili aplikaciju OOOOO kojoj tepaju da je hibrid čuvenog Amazona i popularnog TikToka, jer kombinira najbolje od ta dva svijeta - influencere, zabavu i prodaju.

Tematski kanali

Na OOOOO korisnici mogu birati između 25 live-kanala na kojima influenceri i/ili stručnjaci za određene teme (kozmetika, parfemi, knjige, torbice itd.) pričaju o proizvodima ili uslugama koji se potom mogu kupiti jednim klikom. Ideja osnivača je ponuditi zabavu, ali i efikasnu prodaju spajanjem prodavača i potencijalnih kupaca te stvoriti okruženje u kojem se o proizvodima govori bez unaprijed pripremljenog scenarija, nude iskrene recenzije i potiču rasprave.

Također, korisnici mogu sudjelovati u live prijenosu, pogledati snimke naknadno ili samo kupiti određene proizvode koji se spominju u određenom videu. Svaki pojedini kanal je skrojen za različitu publiku, odnosno njihove različite interese. Pa se tako, primjerice, na kanalu posvećenom knjigama mogu pogledati videa i čuti rasprave o različitim žanrovima ili pojedinačnim naslovima.

Prodajna revolucija

Da se aplikacija sviđa korisnicima, potvrđuju i brojke. OOOOO aplikacija je trenutno broj jedan u Velikoj Britaniji na listi najprodavanijih aplikacija i broji preko 200 tisuća korisnika (pojedina videa u prosjeku pogleda oko 10 tisuća korisnika), a osnivači planiraju širenje i na globalno tržište. Tajna je, kako tvrde, u načinu na koji se ta videa kreiraju i činjenici da o proizvodima pričaju pomno odabrani influenceri i stručnjaci koji prolaze specijalnu edukaciju za live-prodaju. Ili, kako je medijima objasnio Jones, ne žele 'fejk' prodavače, jer su njih ionako prepuni TV kanali.

- Želimo stvarne ljude koji pričaju o proizvodima koje vole - objasnio je i dodao da na takav način žele reklamirati i male biznise koji si ne mogu priuštiti ozbiljnije kampanje.

Osnivači OOOOO su uvjereni da se 'retail' kakav smo poznavali nikad neće oporaviti od pandemije. Potrošači će usvojiti nove navike, a prodavači nove načine da zarade za kruh. OOOOO želi biti dijelom te velike prodajne revolucije. 

19. travanj 2024 07:44