Lidertrend
StoryEditor

Clubhouse ukida pozivnice i postaje platforma otvorena za sve

22. Srpanj 2021.
U narednim tjednima u svoj audio-svijet Clubhouse će uvesti korisnike koji su na listi čekanja, a svaki novi član od ove srijedi automatski ‘upada‘ na platformu

Svoju poziciju jedne od najpopularnijih, ali i najintrigantnijih platformi Clubhouse nije stekao samo zahvaljujući činjenici da je jedina 'audio' društvena mreža već i zato što se njoj moglo pristupiti samo uz pozivnicu. No, nešto više od godinu dana od lansiranja, platforma je odlučila ukinuti taj prepoznatljivi 'invite-only' model i otvoriti se za javnost. U narednim tjednima u svoj svijet će uvesti korisnike koji su na listi čekanja, a svaki novi član od ove srijedi automatski 'upada' na platformu.

Kako su u objavi na svom blogu objasnili osnivači te audio društvene mreže Paul Davison i Rohan Seth, model temeljen na pozivnicama bio je ključan u samim počecima platforme, ali su oduvijek planirali otvoriti je za sve.

- Svaka osoba na svijetu trebala bi moći pristupiti značajnim razgovorima. Najbolje 'sobe' na Clubhouse su one u kojima korisnicima upoznaju ljude van njihova društvenog kruga, one koji imaju drugačije poglede i životno iskustvo i koji su u stanju promijeniti nečiju perspektivu svijeta - poručili su iz Clubhousea.

Osnivači optimistični

Od siječnja ove godine platforma je doživjela eksponencijalni rast - broj dnevnih 'soba' (virtualni prostori u koje se korisnici mogu ubaciti i slušati razgovore relevantnih ljudi iz određenog područja) je tijekom šest mjeseci porastao s 50 tisuća na pola milijuna. Deset milijuna korisnika su dodali sredinom svibnja i to nakon što su predstavili verziju aplikacije za Android uređaje. Prosječni slušatelj na Clubhouseu provede jedan sat dnevno, a veliki postotak ne samo da sluša nego i govori što im je, kako pišu u blogu, omiljena stvar u čitavoj priči.

- Zajednice i klubovi rastu svaki dan, diljem cijelog svijeta i na najnevjerojatnije načine. To je beskrajno uzbudljivo, ali znamo da još mnogo toga moramo napraviti u narednim tjednima, mjesecima i godinama - naveli su osnivači te dodali da će na njihovom putu sigurno biti uspona i padova, da su im velike mreže golema konkurencija, ali i da vjeruju da 'budućnost grade optimisti' te da će Clubhouse postati mjesto 'gdje će se svi osjećati dobrodošlo i slobodni biti točno onakvi kakvi jesu'.

Osim ove novine, Clubhouse je početkom srpnja predstavio opciju za dopisivanje 'Backchannel' koja omogućava korisnicima da se s drugima (i drugim društvenim mrežama) povežu unutar aplikacije, vode grupne ili jedan na jedan razgovore.

23. travanj 2024 10:19