Lidertrend
StoryEditor

Frapantno otkriće: Više od polovice beauty brendova sadrži toksične kemikalije

21. Lipanj 2021.
Znanstvenici savjetuju potrošačima da s većim oprezom koriste proizvode američkih brendova koji se reklamiraju kao ‘long-lasting‘, ‘waterproof‘ ili ‘wear-resistant‘

Toksične PFAS kemikalije (per- i polifluoralkilne tvari) nalaze se u većini proizvoda poznatih beauty brendova iako nisu navedene na listi sastojaka, pokazalo je istraživanje u kojem su sudjelovali znanstvenici s pet američkih sveučilišta i institut Green Science Policy.

Znanstvenici, koji su svoj rad objavili na Enviromental Science & Technology, ispitali su 231 uzorak ruževa, tuševa za oči, maskara, tekućih pudera, lakova za nokte i sl. koji se mogu kupiti u trgovačkim lancima, parfumerijama i drogerijama u Americi i Kanadi te otkrili da više od 50 posto sadrži visoku razinu fluorida, indikatora kemikalija PFAS.

Problemi sa zdravljem

Najveća prisutnost toksičnih kemikalija pronađena je u vodootpornim maskarama (82 posto testiranih brendova), puderima (63 posto) i tekućim ruževima. Iako znanstvenici nisu imenovali koji točno brendovi zadrže opasne kemikalije koje se zbog teške razgradnje zovu i 'vječnim kemikalijama', savjetuju potrošačima da s većim oprezom koriste kozmetičke proizvode koji se reklamiraju kao 'long-lasting', 'waterproof' ili 'wear-resistant'.

Kako prenosi Guardian, sami znanstvenici su bili neugodnom iznenađeni rezultatima istraživanja budući da česta izloženost PFAS može rezultirati zdravstvenim problemima poput disfunkcije imunološkog sustava, poremećaja hormona, neplodnosti, pojave karcinoma i sl. Srećom, nakon predstavljenih rezultata, pojedini su američki senatori zatražili uvođenje zakona kojim se u potpunosti zabranjuje PFAS u kozmetičkoj industriji i to po uzoru na Europu gdje je europskim proizvođačima naložili da kemikalije zamijene netoksičnim sastojcima.

27. travanj 2024 13:39