Lidertrend
StoryEditor

Hrvojka Kutle: Sedam savjeta za produktivan rad od kuće u korona-krizi

17. Ožujak 2020.
Rad od kuće
Rad od kuće ima svojih prednosti, ali ima i svojih opasnosti. Jedna od opasnosti je što vam kuća/dom nudi veliki broj distraktora koji vam odvlače pažnju od posla. Nadalje postoji opasnost da ‘ostanete‘ 24 sata na poslu ili pak da nikad niti ne ‘odete‘ na posao.

Kako se fokusirati ako radite od kuće?

Kad radite u uredu dan vam ima određenu predvidljivu rutinu i svoje rituale; od vremena buđenja, dolaska u ured, vremena kada pijete kavu, kad je pauza, s kim provodite vrijeme, pa do toga na koji način čitate i odgovarate na mailove. Rad od kuće je promjena te rutine i određena neiszvjesnost koja pruža puno trenutaka u kojima možemo izgubiti fokus na posao i vrlo jednostavno početi raditi nešto drugo (zanimljivije?).

Ako doma imate radnu sobu donekle vam je lakše izolirati se i odvojiti. Ako vam za rad služi stol u kuhinji ili dnevnom boravku ili pak kauč – to je puno teže. Oko vas se nalaze razni vrlo privlačni distraktori. Tko ne bi radije gledao film nego radio? A i kuhanje ručka usred dana zvuči privlačno. Dodatno ako ne živite sami, oko vas su i ukućani i kućni ljubimci (ako ih imate). Sve su to distrakcije – dobrodošle distrakcije od rutine posla. Nekima od tih distraktora možemo odoliti lakše, a nekima teže.

Da biste lakše postigli fokusiranost i produktivnost prilikom rada od kuće donosimo vam par preporuka.

1. Ustanite se u vrijeme u koje se i inače ustajete kada idete na posao

Mi smo bića navika. Izlazak iz navika i rutina je težak i bolan proces i zato ga nemojte započinjati danas, ako baš ne morate. Ustanite u isto vrijeme, napravite cijeli proces kao da se spremate na posao i u vrijeme kada počinjete dan u uredu – počnite ga i doma.

2. Obucite se kao da idete na posao

Nemojte podleći iskušenju da cijeli dan provedete u pidžami ili kućnom ogrtaču. Ne morate nužno obući sako ili odijelo, ali nemojte ostati u klasičnom 'kućnom izdanju'. Pidžamu ili kućni ogrtač asociramo s opuštenim pristupom, odmorom, zabavom, gledanjem televizije ili kuhanjem ručka – s onim što radimo relaksirano i nejčešće bez rokova. Da ne bismo podsvjesno zanemarili posao i ušli u rutine slobodnog dana – malo se stegnimo hlačama. Dodatno, ako imate video call – nema smisla da kolege ili klijenti vide da nosite pidžamu na mačkice ili spavate u staroj poderanoj t-shirt majici. Ako vam je zbog vas svejedno, imajte obzira prema kolegama. Što biste pomislili da dođete na sastanak i druga strana vas dočeka u pidžami ili trenirci? Ako su odijevanju za posao pristupili tako ležerno, što možemo očekivati od pristupa poslu?!?    

3. Odredite si jedno mjesto za rad

Kada radimo u uredu obično imamo jedno uobičajeno mjesto rada; ured, prostoriju, stol u openspaceu. Bilo bi dobro da i doma unaprijed odredite gdje ćete raditi i da to mjesto smatrate svojim radnim mjestom. Ako imate ukućane to će vam pomoći da i s njima lakše definirate da kada se nalazite u tom prostoru – u uredu ste i očekujete da imate mir.

4. Dogovorite s ukućanima pravila i raspored oko drugih aktivnosti i obveza u kućanstvu

Ako želite biti koliko-toliko učinkoviti po pitanju radnih zadataka, bilo bi korisno da s ukućanima dogovorite raspored oko svih drugih zadataka koje imate kao što su briga oko djece, kuhanje ručka (ipak ste napravili zalihe), odlazak u šetnju s djecom, briga o kućnim ljubimcima. Na taj način ćete si lakše isplanirati zadatke koje morate napraviti, predvidjeti vrijeme kada i koliko dugo ćete ih raditi i to moći komunicirati i ostalim kolegama s posla i/ili nadređenom. A i vaši ukućani će moći napraviti svoj plan i svi ćete biti produktivniji.

5. Napravite popis zadataka i poslova koje ćete taj dan napraviti

Napravite si TO DO listu, posložite prioritete i pratite napredak realizacije zadataka. Ovo je bitno da biste sami sebe usmjerili na napraviti, a ne samo raditi. I da imate jasan cilj. Ako imate jasan cilj što sve želite i morate napraviti taj dan – lakše ćete se usmjeriti prema tom cilju. Uslijed velikog broja distraktora u kući oko vas lako je izgubiti cilj iz fokusa (i izgubiti se u usputnim poslićima po kući).

6. Ne očekujte da drugi čitaju vaše misli, kao što ni vi ne možete čitati njihove

Bilo bi najbolje da se unaprijed dogovorite s kolegama i nadređenim na koji način ćete komunicirati, koliko često i u kojim točkama. Komunicirati znači prenositi važne informacije, pitati i tražiti informacije od drugih, razmjenjivati razmišljenja i prenositi informacijsku poruku. Komunikacija je uspješna samo ako je komunikacijski ishod postignut – za obje strane. Jako je korisno takve stvari definirati unaprijed. Na taj način izbjegavamo pretpostavke, nesporazume i nerealna očekivanja i na kraju dana – razočaranje neispunjenim očekivanjima i nesporazume oko toga tko-je-kako mislio i/ili pretpostavljao. Zapamtite da ste fizički odvojeni jedni od drugih i da se ne vidite i ne čujete, pa informacija za čitanje misli imate manje.

7. Završite radni dan zatvaranjem ureda

Kako na kraju radnog dana odete iz ureda, tako nastojte napraviti i doma. Završite poslove, pospremite svoje radno mjesto i usmjerite pažnju na druge stvari. Pazite da vam se radni dan ne rastegne na 24 sata. Koliko nam se god to ponekad čini dobro – dugoročno gledano to nije zdravo. Neke aktivnosti nam prazne baterije, a neke pune. Bitno je da se punjenje i pražnjenje izmjenjuju i da ne zaboravimo imati i održavati balans svih dijelova našeg života. Kada radimo od kuće postoji opasnost da nam se sve pomiješa. Vodite brigu da svako jutro odete na posao i svako popodne odete doma. Fizički je to možda isto mjesto, ali važno je da je psihološki različito.

18. travanj 2024 22:32