Lidertrend
StoryEditor

Inženjeri kreirali bijelu boju koja rashlađuje i štedi električnu energiju

16. Travanj 2021.
Ultra-bijela snižava dnevnu temperaturu u zgradama za prosječno 4,5 °C, a noćnu za čak 10,5 °C. Ako se krov objekta od oko 100 kvadrata ofarba ultra-bijelom, uštedjelo bi se toliko energije koliko treba klima-uređaju da rashladi toliki prostor

Kad razmišljaju o načinima na koje mogu zaustaviti klimatske promjene i/ili štedjeti energiju, malo kojem osviještenom smrtniku boje padaju na pamet. OK, treba paziti na potrošnju energije, možda ugraditi solarne panele ili, ne znam, izbaciti iz domaćinstva štapiće za uši ili plastične slamke, ali boje? Kakve veze boje imaju s borbom protiv klimatskih promjena? E pa, znanstvenici tvrde da imaju. Itekakve.

Posljednjeg desetljeća neki od njih se bave idejom da bijela boja, uz malu pomoć nanotehnologije, može poslužiti kao neka vrsta 'rashlađivača' koji je posebno koristan u građevinskoj industriji. Pojednostavljeno rečeno, unutrašnjost zgrada čija je fasada obojana bijelom bojom može imati znatno nižu temperaturu negoli je vanjska. No, to nije 'obična' bijela boja već ultra-bijela, najbjelja od bijelih, upravo onakva kakvu je kreirao tim inženjera na čelu s Xiulinom Ruanom na Sveučilištu Purdue.

Naime, kako su obavijestili medije, njihova ultra-bijela snižava dnevnu temperaturu u zgradama za prosječno 4,5 °C, a noćnu za čak 10,5 °C. Ili, ako se krov objekta od oko 100 kvadrata ofarba ultra-bijelom, uštedjelo bi se toliko energije koliko treba klima uređaju da rashladi toliki prostor. Za razliku od komercijalnih bijelih koje sadrže pigment titan-dioksida, ova je bijela pigmentirana s barij-sulfatom, a inženjeri se 'igraju' s različitim veličinama čestica koje reflektiraju sunčevu svjetlost. Tim i dalje nastavlja razvijati svoju ultra-bijelu, ali je i započeo suradnju s kompanijama da bi se boja mogla koristiti u komercijalne svrhe. Prema trenutnim predviđanjima, do krajnjih bi korisnika mogla stići za godinu ili dvije.

15. travanj 2024 08:29