Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Izazivač: Le Mans ‘66 - najveće automobilističko rivalstvo na velikom platnu

30. Studeni 2019.
Matt Damon

FILM 'Ford v Ferrari', ili kako su ga domaći distributeri bezrazložno preveli 'Izazivač: Le Mans '66', na velika je platna prenio jedno od najvećih rivalstava u svijetu automobilizma, ono između tada dominantnog Ferrarija i Forda koji ga pokušava i uspijeva skinuti s trona.

U slavnoj, 24 sata dugoj utrci u Le Mansu Ford je te 1966. godine ostvario veliku pobjedu, za koju su najzaslužniji bili vizionar i konstruktor Carroll Shelby i temperamentni britanski vozač Ken Miles. Upravo ta dvojica, koje su utjelovili vrlo dobri Christian Bale kao Miles i podnošljivi Matt Damon u ulozi Shelbyja, nalaze se u fokusu filma Jamesa Mangolda ('Wolverine', 'Cop Land', 'Hod po rubu'), zajedno s njihovim pokušajima da naprave automobil brži i snažniji od onog favorizirane im konkurencije.

Sve to, kao i kompleksan odnos i karakter glavnih likova, prikazano je vrlo realistično i dovoljno univerzalno da u priču uvuče i gledatelje koji o takvim utrkama ne znaju baš ništa. Nisu izostali ni vrhunski režirani prizori jurnjave, zbog čega ovaj film možemo proglasiti jednim od najboljih, ako ne i najboljim ostvarenjem Mangoldove karijere.

+ Režija: James Mangold
+ Glavne uloge: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe
+ Ford v Ferrari, 152 minute, SAD, 2019.

25. travanj 2024 10:41