Lidertrend
StoryEditor

Luksuz u lockdownu: 300 tisuća dolara vrijedan dijamantni prsten prodao preko WhatsAppa

14. Travanj 2021.
foto Shutterstock
I luksuzni su brendovi svjesni da ništa ne može zamijeniti kontakt uživo, ali dok ne dođu neka bolja vremena, vrijedi iskoristiti sve blagodati tehnologije koja im pomaže doći do (novčanika) jako važnih klijenata

Nema šanse da bih ikad prije prodao dijamant klijentu bez da ga je on vidio uživo, kazao je vlasnik elitne talijanske draguljarnice Gismondi 1754 Massimo Gismondi novinarima Reutersa. No, zbog pandemije je, kao i svi drugi biznisi, po principu 'snađi se druže' odlučio napraviti iznimku i 10-karatni dijamant prodao preko aplikacije WhatsApp.

Kako je objasnio Gismondi, u telefonskom razgovoru sa švicarskom damom, shvatio je da ima kamen o kakvom ona sanja čitav život - pokazao joj ga je preko aplikacije te su brzo dogovorili dizajn, cijenu i način dostave. Draguljar Gismondi odlučio je pod svaku cijenu (OK, u njegovom je slučaju cijena 300 tisuća dolara) pronaći put do kupaca unatoč lockdownu i nemogućnosti da se sastanu uživo te im tako, kako kaže, utažiti žudnju za povratkom životu na visokoj nozi.

Kako navodi Reuters, Gismondi nije jedini - luksuzni brendovi pronalaze najnevjerojatnije načine da dođu do svojih kupaca koji, zatočeni u svojim bogatim domovima, novac ne mogu trošiti u restoranima s Michelin zvjezdicama i privatnim šoping turama, a jako bi to htjeli.

Maštoviti potezi

Tako, primjerice, Louis Vuitton svojim VIC-evima (very important clients) proizvode dostavlja na kućni prag. No, takav način ne valja brkati s tradicionalnom dostavom. VIC-evima se, naime, dostavljaju modni komadi i asesoari pomno probrani prema njihovom ukusu. Iz te male, personalizirane trgovine klijenti kupuju što im se prohtije.

Brend Moncler i grupa Kering (vlasnik Guccija) vježbaju takozvanu 'distant sale' ili prodaju koja je svojevrstan hibrid online i fizičke trgovine. Istrenirani prodavači klijente nazivaju telefonom te im nude proizvode koji bi, sudeći prema njihovim prethodnim kupovinama, mogli biti zanimljivi. Za takav princip prodaje Kering je pripremio 400 tisuća prodavača u 16 zemalja svijeta te se nada da će tako uspjeti premostiti gubitke zbog COVID-19.

Brend finih pulovera od kašmira Brunello Cucinelli organizira grupne video-callove s klijentima, a spomenuti Moncler odlazi korak dalje i na adrese svojih 'vrlo važnih klijenata' šalje fina, gurmanska jela u kojima mogu uživati dok prate video-streaming njihove posljednje kolekcije.

I luksuzni su brendovi svjesni da ništa ne može zamijeniti kontakt uživo, ali dok ne dođu neka bolja vremena, vrijedi iskoristiti sve blagodati tehnologije koja im pomaže doći do (novčanika) jako važnih klijenata. Zbog toga su spremni na bilo što, pa makar i prodaju putem sasvim obične i nimalo luksuzne mobilne aplikacije.

25. travanj 2024 12:19