Lidertrend
StoryEditor

Mjesec borbe protiv raka dojke - pravovremena dijagnoza spašava živote

13. Listopad 2020.

Preventivni pregled dojki od životne je važnosti žene jer je rak dojke izlječiv ako se dovoljno rano otkrije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak se 90% pacijentica može izliječiti od raka dojke u slučaju pravovremene dijagnoze. Ovisno o dijagnostičkom postupku (ultrazvuk, mamografija), redoviti preventivni pregledi dojki preporučuju se svake, odnosno svake druge godine

Kako bi se ukazalo na važnost prevencije, u Hrvatskoj se već dugi niz godina listopad obilježava mjesecom borbe protiv raka dojke.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je neinvazivan pregled koji se može ponavljati veći broj puta bez bojazni jer nema zračenja. Ženama koje imaju u obitelji oboljele od raka dojke preporučuje se već nakon 25. godine života raditi UZV dojki preventivno jednom godišnje.

Mamografija

Mamografija je radiološki pregled dojki ograničenog zračenja. U žena iznad 40. godine života predstavlja „zlatni standard“ u prevenciji i otkrivanju karcinoma. U Poliklinici Medikol možete obaviti digitalnu mamografiju u Čakovcu te mamografiju i 3D mamografiju/tomosintezu u Zagrebu. Mamografiju možete obaviti i putem „crvene“ uputnice.

MR dojki

Magnetska rezonancija dojki se najčešće obavlja u slučaju nedovoljno jasnih nalaza nakon obavljenog ultrazvuka i mamografije. MR dojki je potpuno bezbolna pretraga bez ionizirajućeg zračenja, uz upotrebu paramagnetskog kontrastnog sredstva. U Poliklinici Medikol u Zagrebu i Splitu možete obaviti MR dojki na najsuvremenijim MR uređajima jakosti 3 Tesle.

Tumorski marker dojki

Mjerenje i identifikacija tumorskih markera dojki iz krvi koriste se u dijagnostici, liječenju karcinoma i praćenju terapijskog uspjeha. Tumorski marker Ca 15-3 koristi se za praćenje toka liječenja karcinoma dojke. Naime, predoperativne vrijednosti Ca 15-3, zajedno s ostalim prognostičkim pokazateljima, mogu izdvojiti bolesnice oboljele od raka dojke kod kojih se može očekivati pojava udaljenih metastaza te odrediti pristup liječenju.

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol do kraja listopada 2020. godine možete obaviti tumorski marker dojke uz 30% popusta. Umjesto 150 kuna, sada po cijeni od 105 kuna.

Citološka punkcija dojke

Citološka punkcija dojke jedna je od metoda dijagnosticiranja bolesti dojke. Služi ranom otkrivanju zloćudnih bolesti dojke te dijagnosticiranju i praćenju benignih stanja koja iziskuju višegodišnje kontrole. Punkcija dojke je relativno bezbolna, jednostavna i minimalno invazivna te daje brzu dijagnozu.

Također, u Poliklinici Medikol u sklopu Citologije u Zagrebu možete obaviti citološki pregled eksprimata, tj. iscjetka dojke koji se koristi za otkrivanje i potvrđivanje benignih i malignih promjena dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koju može dobiti svaka žena, pa i vi. Stoga reagirajte na vrijeme i redovitim samopregledima te preventivnim pretragama dojki sačuvajte vlastito zdravlje!

Za više informacija ili rezervaciju termina preventivnog pregleda dojki javite se u Polikliniku Medikol pozivom na besplatni broj telefona 0800 78 78 ili online na www.medikol.hr.

13. travanj 2024 14:19