Lidertrend
StoryEditor

Na svijetu prašinu skuplja 56 milijardi dolara vrijednih ‘zaboravljenih‘ satova

09. Lipanj 2021.
Oko 42 posto sudionika istraživanja Watchfinder&Co-a kazalo je da nema pojma kolika je vrijednost njihovih satova, a 43 posto nikad ne nosi barem jedan sat u kolekciji

Studija Watchfinder&Co, kompanije specijalizirane za prodaju i otkup luksuznih satova, pokazala je da na svijetu trenutno preko 56 milijardi dolara vrijednih satova skuplja prašinu, jer su ih njihovi vlasnici zaboravili ili nemaju pojma koliko vrijede. Do tog zapanjujućeg podatka, kako prenosi Hypebeast, kompanija je došla nakon što je provela istraživanje na 26,7 tisuća vlasnika luksuznih satova (satova vrjednijih od 1300 dolara). Oko 42 posto ispitanika priznala je da nemaju pojma koliko njihovi satovi točno vrijede, a 43 posto da najmanje jedan sat iz svoje kolekcije nikad ne nose. Drugim riječima, velik broj vlasnika zapravo nema pojma da sjedi na bogatstvu koje se mjeri u desecima, pa i stotinama tisuća dolara.

Kinezi prvi

Kako je u izvještaju izjavio izvršni direktor Watchifinder&Coa Arjen Van de Vall, velik broj je, dakako, upućen u vrijednost svoje kolekcije, ali ih je iznenadilo koliko njih ne zna kolika je trenutna vrijednost te njihove luksuzne kolekcije.

- Većina zna da su Rolex, Omega ili Patek Phillipe vrijedne marke, ali postoji mnogo manjih, boutique proizvođača koji su jednako tako vrijedni, ali manje poznati. Ako ste naslijedili sat ili posjedujete neki koji više ne nosite, pozivamo vas da se obratite specijalistu koji će procijeniti njihovu vrijednost te vas savjetovati isplati li se više sat zadržati, prodati ili zamijeniti s nekim drugim - poručio je de Vall.

Kad je riječ o trgovini, zapazili su da je Hong Kong koji je dominirao tržištem luksuznih satova pao s prvog na treće mjesto, a na prvo, po vrijednosti uvezenih satova, zasjela Kina. Amerika pak čvrsto drži drugu poziciju. U Hong Kongu pak prosječni kolekcionar posjeduje pet primjeraka luksuznih satova, dok je 2,1 prosjek u Velikoj Britaniji.

24. travanj 2024 04:36