Lidertrend
StoryEditor

Napokon malo hrane za dušu: 12. Zagreb Jazz Festival u Kinu SC

19. Studeni 2020.
Dan Tepfer

Iako je velika većina renomiranih jazz festivala u Europi otkazana, zagrebački festival Jazzg se unatoč svim nevoljama i izazovima nametnutih pandemijom koronavirusa, nastavlja. Zahvaljujući upornosti i entuzijazmu organizatora Dražena Kokanovića koji je bez obzira na sve dosadašnje izazove u Hrvatskoj organizirao 25 festivala na kojima smo gledali vrhunske svjetske jazz glazbenike, one duše kojima kronično u ovim vremenima nedostaje kulturne 'hrane' doći će na svoje.

Tako će od 24. do 26. studenog u zagrebačkom Kinu SC u vrhunskim jazz izvedbama moći uživati svi ljubitelji vrhunskog jazza, a nastupit će Dan Tepfer Trio, Seamus Blake Quartet i Antonio Faraò Trio, s početkom u 19 sati.

- Ovogodišnji program i održavanje festivala, prilagodili smo trenutačnoj situaciji i održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Dolaze nam istinski velikani jazza. U prodaji je limitiran broj ulaznica pa će u publici sjediti maksimalno 277 ljudi, a ukupni kapacitet Kina SC je 1.100 osoba – istaknuo je Kokanović.  

Newyorški pijanist Dan Tepfer sa svojim triom nastupit će prvog dana Festivala, 24. studenog. Tepfer je izvanredni talent svoje generacije, a međunarodni ugled stekao je kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije – onaj 'koji odbija postaviti granice', kako piše francuska Télérama. Nastupao je širom svijeta s nekim od vodećih zvijezda jazza i klasične glazbe (svirao je s Leeom Konitzom, Billyjem Hartom, Pharoahom Sandersom, Markom Turnerom, Paulom Motianom i drugima). Dobio je globalno priznanje za album 'Goldberg Variations / Variations' iz 2011., na kojem izvodi to Bachovo remek-djelo, ali i improvizira na tom predlošku. Njegov novi solo album, 'Natural Machines', jedan je od najvažnijih u njegovoj karijeri. Osim za jazz sastave Tepfer je skladao za različite formacije u raznim žanrovima. Tijekom karijere dobio je mnogobrojna priznanja i nagrade, uključujući prvu nagradu i nagradu publike na natjecanju solo-klavira u Montreux Jazz Festivalu 2006., prvu nagradu na East Coast Jazz Festivalu 2006. i prvu nagradu na natjecanju Američkog udruženja pijanista 2007. Proglašen je najboljim novim umjetnikom u JazzTimesu (2010.) i zvijezdom u usponu u DownBeatu (2011.).

25. studenoga nastupa saksofonist i skladatelj iz New Yorka, Seamus Blake, jedan od najboljih izvođača suvremenog jazza. Njegova je glazba poznata po svojoj sofisticiranosti i odvažnim improvizacijama. Tijekom svoje 24-ogodišnje karijere, Seamus je dobio pohvale kritičara za svoje umijeće sviranja, kao i skladateljsku vještinu te za svoj rad kao voditelj sastava. U veljači 2002. zauzeo je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju jazz saksofona Thelonious Monk u Washingtonu, a kao pobjednik nastupio je s legendama, Wayneom Shorterom i Herbiejem Hancockom. Poslije je svirao na snimanju albuma 'Camino' pijanista Gonzala Rubalcabe koji je 2015. bio nominiran za nagradu Grammy, a i na snimanjima šest albuma Mingus Big Banda nominiranih za istu nagradu. 'Superconductor' iz 2015. njegov je najambiciozniji projekt, na kojem su mu se pridružili John Scofield i Gonzalo Rubalcaba. Na snimanju tog albuma počeo je svirati EWI (elektronički puhački instrument). Godine 2017. okupio je novi kvartet, The French Connection, a početkom 2018. počeo je svirati s Latvian Radio Jazz Bandom.

Zadnjeg dana festivala, 26. studenog koncert će održati Antonio Faraò trio. Njegov glazbeni senzibilitet, zajedno s izvanrednim umijećem melodijske improvizacije, pridonijeli su njegovoj reputaciji jednog od najcjenjenijih pijanista na međunarodnoj sceni, s jedinstvenim glazbenim stilom. Faraò je u dobi od šest godina počeo svirati vibrafon, a potom bubnjeve. Tijekom karijere surađivao je s nizom izvrsnih jazz glazbenika, uključujući snimanje u čuvenom studiju Abbey Road u Londonu s Andréom Ceccarellijem i Londonskim simfonijskim orkestrom za soundtrack filma 'Anthony Zimmer' s francuskom glumicom Sophie Marceau u siječnju 2005. Nastupao je u sastavima Franca Ambrosettija, Garyja Bartza, Leeja Konitza, Christiana McBridea, Chica Freemana, Vona Freemana, Miroslava Vitousa, Richarda Galliana, Tootsa Thielemansa, Davea Liebmana, Bennyja Golsona, Joea Lovana, Jacka DeJohnettea, Johnnyja Griffina i s poznatom talijanskom pop pjevačicom Minom. Dobio je i poziv da se pridruži UNESCO All Star Global koncertu u Parizu i Sankt Peterburgu na proslavi Međunarodnog dana jazza zajedno s Herbiem Hancockom, Wayneom Shorterom, Marcusom Millerom, Al Jarreauom, Kurtom Ellingom, Branfordom Marsalisom, Terri Lyne Carrington i mnogima drugima.

Ulaznice za 12. Zagreb Jazz Festival u prodaji su u sustavu Eventim i na prodajnim mjestima Eventima. Cijena festivalske ulaznice za sva tri dana je 300 kuna, a za svaki pojedini koncert 120 kuna. Nije moguće kupiti samo jedno mjesto u skupini od dva mjesta, odnosno dvije osobe koje se ne poznaju ne sjede jedna pored druge. Maske je obavezno ispravno nositi tijekom cijelog koncerta.

26. travanj 2024 14:45