Lidertrend
StoryEditor

Partnerstvo od milijardu dolara - Predstavljen prvi komad kolekcije The Yeezy Gap

11. Lipanj 2021.
Kanye West
Unisex jakna izrađena je od recikliranog poliestera i prodaje se po cijeni od 200 dolara, a njen futuristički dizajn otkriva kakvi će se komadi moći naći i u ostatku kolekcije od koje se mnogo očekuje

Oči modnog, a i poslovnog svijeta, ovih su dana bile uprte u kompaniju Gap koja je konačno predstavila prvi komad iz kolekcije kreirane s glazbenim umjetnikom i dizajnerom Kanye Westom, Yeezy Gap - 'električno' plavu, oversized puffer jaknu. Ta unisex jakna izrađena je od recikliranog poliestera i prodaje se po cijeni od 200 dolara, a njen futuristički dizajn otkriva kakvi će se komadi moći naći i u ostatku kolekcije od koje se mnogo očekuje. Naime, kolekcija, odnosno YZY marka, rezultat je partnerstva kojeg je 51 godinu stara američka modna kuća sklopila s Westom. Umjetnik se obvezao da će narednih deset godina dizajnirati za Gap i za to dobiti nevjerojatnih milijardu dolara.

Normcore estetika

U Gapu se nadaju da će se to skupo partnerstvo isplatiti, odnosno da će West uspjeti ponovno postaviti kompaniju na noge nakon godina dramatičnog pada prihoda. Gap je tog ekscentričnog umjetnika odabrao zbog njegovog dizajnerskog talenta, ali i vještine privlačenja pozornosti i kreiranja 'hypea' oko svega što izađe iz njegove kreativne radionice ili što objavi na društvenim mrežama. Lansiranje prvog komada Yeezy Gap kolekcije, u tom smislu, nije iznevjerilo očekivanja. Kanye West je, naime, bez ikakve prethodne najave, prvi komad odjeće iz kolaboracije objavio točno na svoj 44. rođendan. Na zgradama diljem New Yorka, Los Angelesa i Chicaga samo su osvanule projekcije plave jakne, znakovito nazvane Cloud (Oblak).

Kako prenosi Fast Company, ta jakna amorfnog oblika i bez patentnog zatvarača, reflektira takozvanu 'normcore streetwear' estetiku Westovog luksuznog modnog brenda Yeezy. Tim dizajnerskim potezom, Kanye West nastoji gurnuti prosječne kupce brenda Gap van zone komfora, ali, opet, ne previše, da ih ne bi posve udaljio od ideje o kupovini. I to uopće nije loše. Naime, Gap se već godinama bori s krizom identiteta. Nema prepoznatljivu estetiku, ne zna koja mu je ciljna publika, a svijet ga doživljava kao više-manje mlak i dosadan brend. Partnerstvo s ekscentričnim Westom moglo bi ga približiti milenijcima i generaciji Z, udahnuti novu energiju. Jedino je pitanje je li taj pokušaj oživljavanja Gapa stigao prekasno. 

23. travanj 2024 22:49