Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] S novom šesticom Mazda namjerava napasti premium segment

26. Travanj 2020.
Riječ je o potpuno novom automobilu, razvijenom na potpuno novoj platformi. Predstavljanje nove Mazde 6 bilo je predviđeno za kraj sljedeće godine, a na cestama bi se trebala naći tek 2022.

Mazda se naveliko priprema za ulazak u premium segment svojim novim modelom Mazda 6. Nova šestica izgledom se temelji na konceptu koji je predstavljen prije koju godinu na salonu automobila u Los Angelesu. Treća generacija Mazde 6 nije doživjela uspjeh prvih dviju pa su se u Mazdi odlučili na potpun zaokret. Tako će Mazda 6 biti potpuno novi automobil, razvijen na potpuno novoj platformi.

Velika promjena

Prva velika promjena dogodit će se s pogonom, koji će biti na stražnje kotače. To je velika novost jer Mazda od predstavljanja prvog modela 2003. godine ništa slično nije učinila i oduvijek je pogon bio na prednje kotače, što je i tipično za Mazdin segment, a pogon na stražnje kotače oduvijek je bio forte luksuznih limuzina BMW-a ili Mercedesa C-klase.

Što se tiče tehničkih inovacija, Mazda je u prošlosti nagovijestila inline šesterocilindrični motor SkyActiv-X. To je naziv koji Mazda upotrebljava za tehnologiju paljenja koja omogućuje benzinskom motoru da ponudi ekonomičnost nalik dizelu bez nekih ključnih nedostataka, poput emisije ugljikova dioksida.



Bit će tu i dizelska inačica Mazdina inline-6, a prema još nepotvrđenim informacijama novi šeterocilindrični SkyActiv-X motor bit će opremljen blagim hibridnim pogonom, razvijat će između 250 i 300 konjskih snaga te će biti uparen s automatskim mjenjačem. Također se očekuje da će u ponudi biti i malo slabiji četverocilindrični benzinac, ali i hibridna verzija.

Vrijeme iščekivanja

Kako sad stvari stoje, predstavljanje nove Mazde 6 bilo je predviđeno za kraj sljedeće godine, a na cestama bi se trebala naći tek 2022. Što se unutrašnjosti automobila tiče, detalji još nisu poznati, ali vjerujemo kako će se i tomu posvetiti velika pozornost jer se cilja prema premium segmentu vozila.

Ako stvarno ispune sve navedeno, Mazda će napokon ući u premium segment vozila te će stajati rame uz rame s BMW-om i Mercedesom, a to je ono što u Mazdi već dulje priželjkuju. 

19. travanj 2024 12:16