Lidertrend
StoryEditor

Seks-igračke: Odvažni kreativci pomaknuli su granice prema mentalnoj stimulaciji i uključivosti

11. Veljača 2022.
Wild Flower nudi rodno neutralne seks igračke
Industrija seks-igračaka svodila se na proizvode poput intimnih masažera, dodataka za penetraciju i lubrikante, a onda je s početkom pandemije otkrila kreativnost koju su prepoznali i potrošači. Potaknuta pojačanim interesom, nudi sve inovativnije proizvode, savjetuje, ohrabruje i pokreće pravu revoluciju u industriji (samo)zadovoljstva

Nakon što je Europa 2021. povela globalni rast startupova (ulaganja u europske razvojne tvrtke lani su se utrostručila), snažno je pogurala i industriju seks-igračaka. Globalna vrijednost tog tržišta 2020. iznosila je 33,64 milijarde dolara, a procjenjuje se da će do 2028. rasti stopom od osam posto. Europski će rast biti veći od prosječnoga globalnog i iznositi 13 posto, pri čemu će najtraženije biti igračke namijenjene ženama. Pandemija je očito imala prilično potentan učinak na industriju seksa i seksualnih pomagala, a velike su šanse da će potrošači koji su tek otkrili nišu postati i vjerni fanovi budući da kompanije iz sektora, potaknute pojačanim interesom, nude sve inovativniji proizvode, savjetuju, ohrabruju i pokreću pravu revoluciju u industriji (samo)zadovoljstva.

Kako je zapisala konzultantska kompanija Modality, specijalizirana za industriju seksa i seksualni wellness, prije se industrija svodila na proizvode poput intimnih masažera, dodataka za penetraciju i lubrikante, a onda se 2020. odvažila te umjesto na genitalije usredotočila na mentalnu stimulaciju i probudila vlastitu kreativnost. Tako je, primjerice, pokrenula edukacije te plasirala raznovrsne proizvode od Bluetooth igračaka pa do proizvoda na bazi CBD-a. Budući da su kupci dobro reagirali na inovacije, tijekom 2021. nastavila je pomicati granice i pokrenula niz trendova koje će 'živjeti' i u omikronskoj 2022. godini.

Računa se na influencere

Tako, primjerice, navodi da će se fokusirati i na – muškarce. Naime, dosad je industrija bila usredotočena na parove i žene, koje je željela potaknuti da se pobrinu za vlastito seksualno zadovoljstvo i stvar uzmu (doslovno) u svoje ruke. Međutim, kako se u javnosti sve više progovara protiv toksične muškosti i ohrabruje ona pozitivna, kompanije iz sektora odlučile su pozabaviti se i muškim zadovoljstvom te tehnološke inovacije namijenjene potrošačima s vaginama primijeniti i na one s penisima. Nadalje, 2022. može se očekivati rast marketinških aktivnosti, i to uz malu pomoć influencera. Naime, toj industriji nije dopušteno konvencionalno oglašavanje, a divovi poput Facebooka brane seksualni sadržaj čak i ako je edukativan. Utjecajni korisnici s društvenih mreža tu su im od velike pomoći tako da su kompanije iz sektora sklopile partnerstva s nekim high-end zvijezdama: Lora Dicarlo za ambasadoricu ima Caru Delevingne, WOW Tech Lily Allen, a Maude Dakotu Johnson.

U ovoj se godini očekuje da će veliki igrači učestalije surađivati i s mikroinfluencerima – utjecajnim korisnicima koji možda imaju manji broj korisnika, ali s njima imaju dobru interakciju. Također, angažiraniji bi mogli biti i korisnici koji se deklariraju kao predstavnici LGBTQ+ populacije ili su rodno neutralni. Trend uključivosti se, iz javnog diskursa, posljednjih godina počeo seliti u nove industrije tako da ni seksualna nije iznimka. Nekoć su kompanijama iz sektora mahom upravljali 'bijeli muškarci', a kako žene i predstavnici manjina preuzimaju kormilo, tako postaje i raznolikija ponuda brendova i proizvoda. Tako je, primjerice, Amorelie lansirao rodno neutralnu liniju proizvoda, SkiiMoo Tech proizvode za queer žene i transmuškarce, a Wild Flower ENBY zadovoljio potrebe nebinarnih osoba. To je, tvrde u Modalityju, tek početak.

Promjena dizajna

Osim što industrija donosi proizvode koji zadovoljavaju potrebe različitih ciljnih skupina, odlučila je poraditi na imidžu – lubrikanata. Ti su proizvodi, naime, bili crna ovca industrije; njih su kupci nerado kupovali jer je to značilo da im tijelo dobro ne radi 'posao'. Međutim, terapeuti i edukatori iz područja seksualnosti počeli su promovirati korištenje lubrikanata s ciljem povećanja seksualnog užitka. Kompanije poput UberLubea i Unbounda redizajnirale su pakiranja kako bi popravile imidž tim proizvodima, a inovatori u lubrikante dodali CBD, sastojak na bazi konoplje kojem strelovito raste popularnost.

Zanimljivo je i što kompanije, u suradnji s terapeutima, mijenjaju percepciju u vezi s tim kako seksualne igračke moraju izgledati i kako se mogu upotrijebiti. Potonje odnosi se na inovacije koje se ne upotrebljavaju samo za genitalije već čitavo tijelo tretiraju kao seksualni organ. Kompanija WISP, primjerice, proizvodi nosivu tehnologiju – senzualan nakit koji stimulira različite erogene zone na tijelu. Druge su pak kompanije usredotočene na igračke za intimne organe i bave se njihovim redizajnom. Većina pretpandemijskih igračaka kopirala je izgled genitalija te polazila od pretpostavke da korisnikov rod odgovara spolu, da nije interseksualan te da nema nikakvih fizičkih (tjelesnih) ograničenja. Kompanije nove generacije ruše te pretpostavke i lansiraju proizvode kojima se mogu koristiti potrošači koji ne upadaju u te klasične obrasce i/ili čiji dizajn na prvu ne otkriva njihovu namjenu.

Prodor tehnologije

Postoje i oni koji istražuju nišu nazvanu teledildonics, koja se odnosi na igračke s integriranom internetskom i Bluetooth tehnologijom (primjerice, mogu se povezati s aplikacijom). Prednost je takvih proizvoda što pružaju interaktivno zadovoljstvo na daljinu i sinkronizirana seksualna iskustva. Taj trend nije nov, ali u Modalityju predviđaju da će procvat doživjeti u idućim godinama. On se naslanja i na virtualne seks-evente, koji su procvjetali tijekom pandemije ponajviše zbog fizičkih ograničenja i silnih lockdowna. Kao i svaka druga industrija tako se i ova preselila u digitalni svijet, pa su se seks-partyji umjesto u četiri zida održavali preko Zooma.

Kompanije poput Raspberry Dream Labsa služe se tehnologijom virtualne realnosti i organiziraju događaje na kojima gosti mogu eksperimentirati u prilično sigurnom (digitalnom) okružju.

I na kraju, Modality navodi trend održivosti koji usvajaju potrošači koji drže do sebe i planeta. Oni će birati brendove koji su transparentni u vezi održivosti nabavnog lanca, korištenih materijala i etičke proizvodnje. U svakom slučaju, industrija seksualnog wellnessa i igračaka je u zamahu te potrošačima planira ponuditi doista zanimljiv i šarolik spektar proizvoda i usluga koje će, kako obećava, pomoći kupcima da u svoj život uvedu malo više (seksualnog) zadovoljstva. 

05. svibanj 2024 15:07