Lidertrend
StoryEditor

Stjepan Vukadin, novi član žirija Masterchef, gostuje u Grčkoj na Kouzina Feastu

10. Lipanj 2021.
Stjepan Vukadin i Tasos Paraskevaidis

Stjepan Vukadin, novi član žirija Masterchef gostuje u Grčkoj na Kouzina Feastu, koji se održava u regiji Istočni Halkidiki, poznatoj turističkoj destinaciji na obali Egejskog mora. Chef splitskog restorana Zrno Soli, u hrvatskom vodiču Gault&Millau ocijenjenim s 3 toke, predstavnik je međunarodnog festivala Taste the Mediterranean. Upravo na tom festivalu lani je početkom listopada, u Splitu gostovala Dina Nikolaou, grčka kulinarska zvijezda  i vodeća chefica Kouzina Feasta. Tada je i dogovoreno da nakon chefa Marina Rendića, hrvatsku mediteransku prehranu predstavi 28-godišnji chef Stjepan Vukadin. Kouzina Feast najvažniji je kulinarski događaj godine u Istočnom Halkidikiju, traje 32 dana i već deset godina privlači brojne turiste, najviše iz Velike Britanije i Njemačke.

Održavanje festivala financiraju Županija Istočni Halkidiki, općina Aristotle i Gospodarska komora, a u njegovu organizaciju uključeno je i 800 volontera, većinom žena, koje za posjetitelje festivala  pripremaju lokalne specijalitete. Među gostima najpopularniji je festivalski tjedan kada kuhaju monasi iz dvadesetak samostana s obližnjeg poluotoka  Sveta gora. Neki od manastira stariji su od tisuću godina, u njima i danas živi i radi ukupno 2300 monaha, uzgajaju svoju hranu, proizvode maslinovo ulje i vino i izrađuju drvene proizvode, a organizirani posjet samostanima dopušten je samo muškarcima.

Premda bi se rado uputio na izlet na Svetu goru, Stjepan Vukadin ovaj put za to nije imao vremena. U četiri dana boravka u Istočnom Halkidikiju, svake je večeri u drugom ekskluzivnom restoranu kuhao sa svojim grčkim kolegama. Prve večeri za Vukadina i organizatore festivala Taste the Mediterranean, domaćini predvođeni gradonačelnikom Stilyanosom Valianosom priredili su tradicionalnu grčku večeru u luci Ierissos, koju su kuhale volonterke festivala.

- Bilo je odlično, atraktivno servirano uz more, a osjećao sam se kao kod kuće kada mi mama stalno na tanjur stavlja hranu da ne ostanem gladan. Od dvadesetak ponuđenih jela moji favoriti bili su uštipci punjeni jajima, pita od artičoka i posebno kobasica s lukom i narančama - kaže Vukadin.

Prvu večeru kuhao je u Ierissosu, a domaćin je bio Anastasios Paraskevaidis, chef restorana Mount Athos Resort.  Na jelovniku hrvatsko grčke mediteranske kuhinje bili su burratina i tuna, kamenice s kremom od divlje čičoke i konfit od bijele ribe iz morskih dubina oko Svete gore. Za desert Vukadin je priredio fantastičnu panna cottu od tradicionalnog jogurta od lokalnog proizvođača iz mjesta Arnea, napravljenog od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Drugu večeru Vukadin je spravljao u Eagles Palace Resortu, jednom od najboljih grčkih hotela, koji vodi već četvrta generacija obitelji Tornivoukas. Za goste restorana Armyra, jednog od sedam koliko ih ima u Eagles Palace Resortu, Vukadin je pripremio  škampe marinirane u naranči i vaniliji, tartar  od  ribe i lignji, te kremu od sira s tartufima. Juha od škampa poslužena je s čipsom i emulzijoim od škampa, morskom šparogom i dehidriranim maslinama iz Halkidikija. Glavno jelo, lignje u prošeku s palentom u koju je dodao lokalni sir, i krekerom od riže, oduševilo je goste na večeri, kao i desert - od pistacija i maslina s kremom od vanilije i naranče te s kremom od maraskina. Na večerama su posluživana lokalna Mount Athos  bijela i roze vina.

Treću večeru nadahnutu hrvatskim mediteranskim jelima Vukadin spravlja u Avaton Hotel & Villas (Relais & Chateaux), u suradnji s proslavljenim grčkim chefom Panosom Papadopoulosom. Mladi splitski chef na najbolji je način u Grčkoj  predstavio hrvatsku mediteransku prehranu, a suradnju s grčkim kolegama nastavit će na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu početkom listopada, gdje će Kouzinu Feast predstavljati chef Anastasios Paraskevaidis.

15. travanj 2024 12:47