Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Električna 500-tica s jednim punjenjem prelazi 320 km

21. Lipanj 2020.
Fiat 500 la Prima bit će prvi gradski automobil koji će pružati drugu razinu autonomne vožnje. To znači da će moći autonomno ubrzavati, kočiti, držati se voznog traka, čitati prometne znakove i prema njima sugerirati ciljanu brzinu

Uposljednjih nekoliko mjeseci iz Fiata su izašle fotografije novog modela 500 u električnoj izvedbi, ali samo u verziji kabrioleta, a sada je pokazan i model s tvrdim krovom. Novi fiat 500 la Prima sagrađen je na potpuno novoj platformi za cijelo sljedeće desetljeće i osigurava veći konkurentni doseg te još veću autonomiju.

Pametan i prilagodljiv

La Prima bit će prvi gradski automobil koji će pružati drugu razinu autonomne vožnje, što znači da će moći autonomno ubrzavati, kočiti, držati se voznog traka, čitati prometne znakove i prema njima sugerirati ciljanu brzinu.

Njegove oči bit će također širom otvorene kako bi opazio pješake i bicikliste, zahvaljujući 360° kameri ptičje perspektive, a njegov potpuno novi 10-inčni tehnološki napredni informacijsko-zabavni sustav postat će prirodni produžetak vašega pametnog telefona, zahvaljujući ultrabrzom Bluetooth uparivanju, utoru za bežično punjenje i bežičnoj integraciji s aplikacijom Apple Car Play.



Novi Fiat 500 prepun je i tehnologija, a neke od njih su inteligentni prilagodljivi tempomat, centriranje u voznu traku, pomoć u prometnoj gužvi, nadzor mrtvoga kuta, HD stražnja parkirna kamera s dinamičnim vodilicama, autonomno kočenje u nuždi s detekcijom pješaka i biciklista i nadzor koncentracije vozača. Što se izgleda tiče, na prednjem dijelu automobila ističu se nova LED svjetla i 17-inčni naplatci, koji daju na atraktivnosti. Na stražnjem kraju također nas očekuju LED svjetla, a automobil će se u početku moći kupiti u tri boje, Calestial plavoj, Mineral sivoj i Ocean zelenoj.

Malen i skup

Električni motor ima snagu od 116 KS s baterijom od 43 kWh koja će s jednim punjenjem omogućiti doseg od dobrih 320 kilometara. Ni ubrzanje nije loše za električni automobil, pa će tako novi Fiat 500 do stotke stizati za devet sekundi, a do 50 km/h stiže za svega 3,1 sekundu. Maksimalna brzina novog Fiata zaustavit će se na 149 km/h, što je očekivano budući da je riječ malom električnom automobilu.

Punjenje do 80 posto baterije traje svega 35 minuta, a svi kupci uz automobil dobivaju i gratis punjač za garažu. Što se cijene tiče, ona će se kretati oko 35 tisuća eura. 

20. travanj 2024 01:18