Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Lada Niva Travel - Vraća se legendarni ruski terenac

10. Siječanj 2021.
Lada Niva počela se proizvoditi još 1977. i nije se od tada mnogo mijenjala. Robustan, sirov i izdržljiv epiteti su koji su se često s razlogom davali tom automobilu, no sada je osuvremenjen u skladu s trendovima

Zaljubljenici u Ladu Nivu ​nakon mnogo će vremena ponovno doći na svoje. Naime, ruski proizvođač automobila AvtoVAZ ​21. prosinca pokrenuo je serijsku proizvodnju toga robusnog terenskog automobila koji je desetljećima simbol ruske autoindustrije. Lada Niva počela se proizvoditi još 1977. i nije se mnogo mijenjala svih tih godina. Robustan, sirov i izdržljiv epiteti su koji se često davali tom automobilu, i to s razlogom. Još na ljeto 2020. Rusi su najavili novi, osuvremenjeni model Nive s kojim žele zakoračiti u novo razdoblje i sada se ta najava napokon počela realizirati.

Izvancestovna i cestovna verzija

Lada Niva Travel ugledala je svjetlo dana u izvancestovnoj (off-road) verziji. U tvrtki kažu da će uz off-road taj terenac doći i kao cestovni model, bez golemih terenskih guma, većeg usisa zraka i drugih dodataka potrebnih da bi automobil bio istinski terenac. Nova Lada Niva Travel osuvremenjena je u skladu s trendovima. Prema prvim fotografijama, na njoj se ​ističu velika prednja svjetla, stražnja LED svjetla, branici i prilično agresivan izgled prednje maske. Interijer je i dalje grub i rudimentaran, ali nitko i ne očekuje nešto više od unutrašnjosti.

Spor, ali učinkovit

U AvtoVAZ-u kažu da će svi budući modeli dolaziti s pogonom na sva četiri kotača i benzinskim motorom od 80 KS. Trošit će 10-ak litara na 100 kilometara, što nije malo, a najveća brzina nove Lade Nive bit će samo 140 km/h. No ona nije namijenjena za jurenje, nego više za svladavanje neprohodnih terena, zato mala maksimalna brzina vjerojatno nikoga neće odbiti od kupnje.
Početak prodaje bit će objavljen naknadno i očekuje se da bi početna cijena mogla biti oko 9000 eura.

21. travanj 2024 07:56