Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Legendarni američki SUV s novim izgledom i gomilom tehnologije

16. Veljača 2020.
Cadillac Escalade
Prvi put Escalade će krasiti poluautonomni sustav vožnje koji, kažu, omogućuje vozaču da bezbrižno, ne upotrebljavajući ruke, krstari cestama

Legendarna američka marka automobila Cadillac prošlog je tjedna u Los Angelesu predstavila novu generaciju Escaladea. Klasični američki ogromni SUV sada dolazi sa svježim izgledom, novim motorom, ali i gomilom nove tehnologije. Tako će prvi put Escalade krasiti poluautonomni sustav vožnje koji, kažu, omogućuje da bezbrižno, ne upotrebljavajući ruke, krstarite cestama ili autocestama.

No to nije sve: zahvaljujući brojnim senzorima i kamerama te preciznom GPS sustavu i tehnologiji LiDAR ovaj će automobil i sâm sasvim sigurno mijenjati trake, a na vama je samo da upalite pokazivač smjera kamo želite skrenuti. Kamere i senzori prate promet oko automobila, pa za izvođenje takvih akcija nema nikakvog straha.

I dalje robustan

Iako i dalje robusnoga kockastog izgleda, dizajn je prilično promijenjen, što se očituje i s prednje i sa stražnje strane vozila. Na prednjem dijelu dominira ogromna maska hladnjaka, na koju se u kutovima nastavljaju izgledom smrknuta svjetla, a ispod njih nalaze se uska okomito postavljana svijetla koja se koriste i kao pokazivači smjera, ali i kao klasična dnevna svjetla. Filozofija okomitih svjetala nastavlja se i na stražnjem dijelu automobila, gdje se protežu od krova pa do donjeg djela prtljažnika.

Čak 19 zvučnika

U kabini vozila dominira zakrivljeni OLED zaslon širine 38 inča, koji je sustavno podijeljen na tri dijela. Instrumentna ploča je veličine 14,2 inča, infozabavni zaslon 16,9 inča, a 7,2 inča velik je zaslon s informacijama za vozača. Tu su i dva zaslona za putnike na stražnjem sjedalu. S obzirom na to da ova marka automobila često 'glumi' u raznim glazbenim spotovima, bilo ju je zgodno opremiti i s nekoliko zvučnika, a u novom Escaladeu ih je čak 19, s nadoplatom i 36.

Tri reda sjedala u automobilu garantiraju mnogo prostora za sve putnike, s tim da i dalje ostaje prostora za veliki prtljažnik od 722 litre. Novi Escalade pokreće 6,2-litreni V8 benzinski motor snage 420 KS i trolitreni turbodizel snage 277 KS. Obje verzije uparene su s automatskim mjenjačem s deset stupnjeva prijenosa. 

19. travanj 2024 03:39