Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Nakon 10 godina vraća se Hummer! U električnom izdanju!

15. Kolovoz 2020.
HUMMER EV Foto: Official Youtube video, screenshot

Nakon deset godina izbivanja, on je ponovo tu. Na radost mnogih obožavatelja glasoviti Hummer je uskrsnuo te će ovoga puta kao električno vozilo možda biti bolje sreće. Nadaju se tome u General Motors Companyju očekujući da će nostalgijom potaknuti kupce da pohrle po svoj novi 2022 GMC Hummer EV koji će se proizvoditi kao kamionet SUT (Sport Utility Truck) ili terenac, SUV.

GM ne daje mnogo podataka o novim Hummerima, no objavljeno je da će imati 1000 konjskih snaga (746 kwh), a brzinu od 97 kilometara na sat postizat će za tri sekunde s okretnim momentom od 15.590 Newton-metara. Nisu poznate niti pojedinosti o baterijama, ali GM će ugrađivati Hammerima snažne brzopuneće Ultium baterije s dometom od 644 kilometra. Do kraja 2021. godine Hummerov kamionet bi trebao biti na tržištu po cijeni od oko 70.000 dolara, dok se još ne zna kada će izbaciti SUV.  

Električni kamioneti su hit

Službeno je Hummer EV već trebao biti predstavljen u svibnju, ipak sve je odgođeno za jesen uslijed pandemije koronavirusa. Prvo pojavljivanje dogodilo se u veljači u spotu s LeBronom Jamesom, košarkašem Los Angeles Lakersa i Hummerovim glasnogovornikom, u sklopu utakmice Super Bowla. Krajem srpnja objavljen je još jedan spot s novim Hummerima EV kako bi se dodatno zaintrigirali obožavatelji i to nakon što su objavljeni podaci o poslovanju GM za drugo tromjesečje ove godine. Mislilo se da će zbog pandemije i obustave proizvodnje biti gubitaka, no ostvarenih 800 milijuna dolara gubitka je ipak manje nego se očekivalo.

GM je ohrabren i činjenicom da prodaja kamioneta i SUV-ova raste u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako su električni kamioneti postali vruća roba proizvođači automobila se natječu tko će ih izbaciti što prije na tržište. Neki to natjecanje nazivaju čak i ratom s obzirom da se tvrtke grčevito trse pošto-poto ponuditi upravo svoj kamionet ljubiteljima snažnih 'električara'. Tako osim Hummera EV tu su i Teslin Cybertruck koji će se prodavati za skoro 40.000 dolara, Reivianov R1T s cijenom do 69.000 dolara, Lordstownov Endurance EV, Bollingerov B2, dok Nikola Motor Company izrađuje Badger EV, a Ford priprema električnu inačicu svog F-150 kamioneta.

Uspjeh električnih Hummera za najvećeg američkog proizvođača automobila bio bi prava blagodat. Do svjetske gospodarske krize 2008. godine Hummer je bio statusni simbol kojeg je svaka poznatija osoba jednostavno morala imati, a bili su i neizbježni u mnogim video spotovima, pogotovo reperskim. Spotovi su ih proslavili diljem svijeta, no sve je stalo kada je GM morao proglasiti stečaj 2009. Nakon odustajanja kineskog Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machineryja od preuzimanja Hummera procijenjenog na 150 milijuna dolara, brend je 2010. godine ugašen.

Hummeri su budućnost za GM

Osim toga, pod pritiskom sve većih zahtjeva za očuvanjem okoliša, vozilo koje troši mnogo klasičnog goriva nije imao blistavu budućnost. No, sada bi mogao prebroditi tu prepreku.

Hummer je inače nastao 1992. godine kao civilna inačica vojnog vozila M998 Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) koji je proizvodila tvrtka AM General. Šest godina kasnije GM kupuje brand i izbacuje Hummer H1 kojem je osnova bio Humvee te potom lakše inačice H2 i H3. Izrađeni su i konceptni Hummeri: manji HS, hibridni, produžena limuzina i trkaći.    

GM je uložio 20 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju električnih vozila, a glavni oslonac u cijeloj priči će biti upravo električni Hummeri. Proizvodit će se u tvornici u Detroit-Hamtramcku u Michiganu koja je osposobljena za izradu električnih vozila za 2,2 milijarde dolara te će se do 2023. godine na tržištu možda naći električni Sierra i Escalade.

Hummer EV promijenio je i svoj logo tako su slova sada uglatija, a moguće je da će umjesto GMC Hummer EV, naziv vozila biti GMC Hummer H-EV ili malo kraće Hummer H-EV. Naziv Hummer nalazi se na prednjem dijelu vozila otisnut u udubinama unutar rešetki, a vozila će i dalje imati 'snagatorski' izgled u, naravno, suvremenijoj izvedbi.

15. travanj 2024 09:21