Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Nakon sedam godina predstavljena treća generacija

28. Ožujak 2021.
peugeot 308_1
Novi Peugeot 308 dolazi s osvježenom karoserijom, što znači da mu je prednji dio potpuno nov. Krasi ga velika rešetka i novi, redizajnirani logotip lavlje glave

U Peugeotu su napokon odlučili svijetu predstaviti potpuno novu, treću generaciju kompaktnog modela 308, što smo čekali od sada već davne 2013., kad je predstavljena druga generacija tog modela. Novi Peugeot 308 dolazi s osvježenom karoserijom, što znači da mu je prednji kraj potpuno nov.

Krasi ga velika rešetka i novi, redizajnirani logotip lavlje glave. Također, treća generacija duža je od prethodne za 12 centimetra, ali i niža za dva centimetra kako bi se dobilo na aerodinamičnosti i estetici automobila koji izgleda mnogo bolje i atraktivnije od prethodnika iz 2013.

Velike promjene izvana

Kompaktni 308 osim velikih promjena vanjštine donosi i osuvremenjenu opremu, ali i pet motora na fosilna goriva te izbor od dvije plug-in hibridne varijante. Široka paleta pogonskih sustava moguća je jer se novi Peugeot 308 temelji na novoj platformi EMP2 koja omogućuje ugradnju motora s unutarnjim izgaranjem, plug-ih hibridnih pogona te potpuno električnoga koji će, vjerojatno, biti predstavljen malo kasnije.

Prvi je model Hybrid 225 e-EAT8, koji kombinira motor PureTech od 180 KS s električnim motorom od 81 kW, što osigurava doseg od 59 kilometara samo na struju. Model Hybrid 180 e-EAT8 donosi pak kombinaciju motora PureTech od 150 KS i električnog motora od 81 kW s dosegom od 60 kilometara.

Suvremeni sustavi vožnje

Tu je i izbor klasičnih motora na fosilna goriva, s tim da benzinski pogoni nude 1,2-litreni PureTech 110 sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem, PureTech 130 sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem i PureTech 130 s automatskim mjenjačem EAT8. Dizelski četverocilindarski 1,5-litreni motori dolaze kao BlueHDi 130 SS sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem i BlueHDi 130 S&S s automatskim mjenjačem EAT8.



Unutrašnjost automobila krasi i novi i-kokpit s dva 10-inčna zaslona od kojih jedan zamjenjuje klasičnu instrumentnu ploču, a drugi je smješten u središte i osjetljiv je na dodir. Novi Peugeot 308 opremljen je svim suvremenim sustavima za pomoć u vožnji najnovije generacije, a s paketom Drive Assist 2 ide se i korak bliže prema poluautonomnoj vožnji. Model će se na hrvatskom tržištu početi prodavati u posljednjem kvartalu ove godine. 

27. travanj 2024 15:22