Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Nakon tri godine osvježena verzija kompaktnog SUV-a

12. Srpanj 2020.
foto Supplied
Nova standardna LED prednja i stražnja svjetla daju ovomu modelu malo opasniji izgled, a karakteristična je osmerokutna jednookvirna maska tanja i šira nego do sada. No tu promjenama nije kraj

Došlo je vrijeme da Audi osvježi kompaktni model SUV-a Q5, koji je na tržištu još od 2017. Nova verzija temelji se na tvrtkinoj platformi MLBevo. Novosti o novom Q5 odnose se na sve modele, pa tako i plug-in hibridnu verziju. Q5 i dalje nosi Q-ov dizajnerski izričaj i karakter, što znači da ga krasi snažan i robustan izgled. Vanjski dio pak obiluje prepoznatljivim detaljima.

Drvo, koža i tehnologija

Nova standardna LED prednja i stražnja svjetla daju Audiju malo opasniji izgled, a karakteristična je osmerokutna jednookvirna (engl. single-frame) maska tanja, ali i šira nego do sada. Tu je i malo veći otvor za zrak na branicima, bočni pragovi također su nanovo dizajnirani, a stražnji kraj krasi letvica koja povezuje stražnja svjetla.

Nova verzija modela Q5 duža je za 19 milimetara od prethodnika, širina je ostala ista, a kapacitet prtljažnika je 550 litara (sa spuštenim stražnjim sjedalima 1550 litara).


Unutrašnjost Q-a 'petice' osvježena je dodacima od orahova drva i kože. U tehnologiji ništa ne nedostaje. Između elegantnih je linija koje krase unutrašnjost novog Audija 10,1-inčni multimedijski zaslon osjetljiv na dodir koji se može upariti s Audijevim digitalnim kokpitom i svim pametnim telefonima.

Blagi hibridni pogon

Ako kupac zaželi više decibela, moguće je u opremu ubaciti i audiosustav Bang&Olufsen od 705 vata s 3D zvukom i 19 zvučnika. U interijeru Audi nudi tri moguće izvedbe: osnovni, design selection i S line.

U ponudi će se naći dvolitreni TDI motor snage od 2014 KS i 400 Nm uparen sa sedmostupanjskim ​mjenjačem S Tronicom. Blagi hibridni sustav (MHEV) pridonosi maloj potrošnji goriva, a remenom pokretani starter napaja 12-voltni električni sustav vozila koji uključuje kompaktnu litij-ionsku bateriju.

Novi Q5 do sto kilometara na sat stiže u 7,6 sekundi, a maksimalna mu je brzina 222 km/h. Početak prodaje predviđen je za ovu jesen. Cijena još nije poznata. 

25. travanj 2024 07:58