Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Popularni ‘crossover‘ stiže u modernijoj i kvalitetnijoj izvedbi

02. Svibanj 2021.
Nissan Qashqai 2021
Treća generacija zadržala je dizajnerske karakteristike prethodnika, ali neki detalji slijede nove trendove, prije svega maska hladnjaka u V-obliku i pametna Matrix LED svjetla. No više je novosti u unutrašnjosti

Iz Nissana stiže i treća generacija popularnog modela Qashqai, koji je od svog nastanka 2007. osvojio veliki broj poklonika kompaktnih crossovera, pa ne čudi da je u tom razdoblju prodano više od tri milijuna komada tog modela. Treća generacija zadržala je dizajnerske karakteristike prethodnika, ali su neki detalji ipak naglasili nešto moderniji pristup. Prije svega, tu je nova maska hladnjaka u V obliku koja podsjeća na masku Nissan Jukea, a novost su i pametna Matrix LED svjetla.

Više mjesta za sve

Novi model postavljen je na potpuno novu platformu naziva CMF-C pa je novi Qashqai veći, širi i duži od svoga starijeg brata, što znači da su putnici profitirali s više mjesta kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima, a povećan je i prtljažnik za 50 litara. Japanski su inženjeri razmišljali i o obiteljima s djecom, pa se stražnji par vrata otvara do 85 stupnjeva, što olakšava pristup stražnjem sjedalu kako bi se malena djeca lakše smještala u svoje sjedalice.



U unutrašnjosti novoga Qashqaija sada su bolji materijali nego prije, digitalizacija je standard koji se očituje na 12,3-inčnom zaslonu instrumentne ploče, kao i na naprednoj multimediji s devetinčnim 3D ekranom, a tu je i inovativni 10,8-inčni head-up zaslon koji ima najveću površinu prikaza u klasi. Skuplje inačice modela dolazit će s kožom Nappa, masažnim sjedalima i HiFi sustavom Bose Premium s deset zvučnika.

Nema dizelskog motora

Treća generacija ne dolazi s dizelskim motorima, a benzinci raspolažu s 12-voltnom mildhibrid tehnologijom. Benzinski motor 1,2 DiG-T dolazi s dvije različite snage i to od 138 KS i 156 KS, a u ponudi će biti i hibridni motor e-Power. Model snage 138 KS odlazi s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem, a Xtronic mjenjač krasi jači model od 156 KS.

Prednji pogon dostupan je u inačicama sa 138 KS i 156 KS, a pogon na četiri kotača bit će dostupan samo u inačici sa 156 KS i Xtronic mjenjačem. Cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate, a prodaja bi trebala početi početkom ovog ljeta. 

20. travanj 2024 12:58