Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Seat Leon Nova razina povezanosti, sigurnosti i dinamičnosti

09. Veljača 2020.
Upravo predstavljena četvrta generacija Leona izgleda malo modernije, poboljšana joj je aerodinamičnost, a krasi je i jedan od najnaprednijih sustava sigurnosti

Seat je prošlog tjedna u tvornici u Martorellu predstavio potpuno novi Seat Leon, dosad najsigurniji i najpovezaniji model iz serije, a koji će na hrvatsko tržište stići već u travnju ove godine. Prve tri generacije Leona prodane su u 2,2 milijuna primjeraka, a četvrta generacija donosi sljedeću razinu kad se govori o povezanosti, dinamičnosti i sigurnosti. Novi Leon izgleda malo modernije, poboljšana mu je aerodinamičnost, a krasi ga i jedan od najnaprednijih sustava sigurnosti, uključujući automatsku regulaciju razmaka te sustave Emergency Assist i Travel Assist.

Funkcionalni minimalizam

Tvorci novog Leona dali su si zadatak da unutrašnjost automobila bude prije svega funkcionalna i elegantna, ali su se uz to odlučili i na minimalizam, što im se ovaj put isplatilo. Sve je u putničkom prostoru dizajnirano da bude komforno za sve putnike, a glavni element je središnji 10-inčni infozabavni zaslon, dok kokpit krasi sad već uobičajeni digitalni zaslon Seat Digital Cockpit, koji se može i individualizirati.

Sustav Full link omogućava povezivanje mobilnih uređaja s infozabavnim sustavom, a jedinica za online povezivost Online Connectivity Unit integriranom SIM karticom jamči da novi Leon nikada neće izgubiti svoju vezu s digitalnim svijetom. Leon će biti u ponudi s nizom pogonskih sustava, koji uključuju tri električne varijante, ali dizelsku i benzinsku inačicu. Također, tu su i blago hibridne i plug-in hibridne tehnologije, ali s pogonom na prirodni plin.

Široka ponuda motora

Ponudu otvaraju jednolitreni TSI motor snage 90 KS i izvedba od 110 KS. Tu je i veći 1,5-litreni TSI, koji je dostupan sa 130 KS i 150 KS. Vrh ponude benzinaca je dvolitreni TSI motor od 190 KS. Tu su i tri dizelske verzije koje pokreće 2,0 TDI motor snage 115 ili 150 KS, a karavanska izvedba dolazi sa snagom od 150 KS i pogonom na sve kotače.

Model na prirodni plin dolazi sa snagom motora od 130 KS. Ponudu hibrida čini 1,0 TSI sa 110 KS i 1,5 TSI od 150 KS. A tu je i plug-in hibrid ukupne snage od 204 KS koji pokreću 1,4-litreni TSI motor i elektromotor. Električni doseg automobila je 60 kilometara. Što se cijene tiče, ona još nije poznata, ali vjeruje se da će biti nešto niža nego kod Golfa s istom opremom, što bi moglo biti od presudne važnosti, jer novi će Leon biti jeftiniji, a izgledom je atraktivniji, pa bi Golf mogao izgubiti nešto kupaca.

17. travanj 2024 22:43