Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Volkswagen predstavio najsnažniji serijski Golf ikad proizveden

15. Studeni 2020.
Golf 8 R side
Ispod poklopca skriva se već poznati dvolitreni TSI motor koji razvija maksimalnu snagu od 320 konjskih snaga uz 420 Nm okretnog momenta. Motor je uparen s pogonom na sve kotače 4Motion i sedmostupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke

Prošli tjedan Volkswagen je predstavio svoj najsnažniji serijski Golf ikad proizveden – Golf 8 R, koji dolazi s 320 KS i pogonom na sve kotače.

Novi Golf 8 R ispod poklopca skriva već poznati dvolitreni TSI motor koji razvija maksimalnu snagu od 320 konjskih snaga uz 420 Nm okretnog momenta. Motor je uparen s pogonom na sve kotače 4Motion i sedmostupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke.

Bolji u zavojima

Sve to novoga Golfa do stotke natjera za samo 4,7 sekundi, a maksimalna brzina elektronički mu je ograničena na 250 km/h. Iz Volkswagena kažu da novi Golf dolazi i sa sustavom torque vectoring, koji mu pomaže da bolje drži zavoje te da je veoma agilan kada je vožnja u pitanju. Također, ovjes novoga Golfa je spušten, što svakako pridonosi spomenutom držanju zavoja i općenito boljim voznim karakteristikama. Golf 8 R nudi čak šest načina vožnje –​ Comfort, Sport, Race, Individual, Special i Drift, s tim da ovaj zadnji vjerojatno mnogi neće upotrebljavati, jer ta opcija prenosi snagu u stražnje kotače pa za driftanje za upravljačem ipak treba sjediti iskusan vozač.



pcija Special namijenjena je i optimizirana za sportsku vožnju, a iz Volkswagena naglašavaju da je optimizacija napravljena za vožnju po kultnoj stazi Nürburgring, na kojoj je automobil i testiran. No, ako nemate stazu u blizini, Special će poslužiti i kao opcija za pravu sportsku vožnju uz maksimalno prianjanje automobila uz podlogu.

'Divlji' i u dizajnu

Novi Golf i vizualno pokazuju svoju divlju narav, pa dolazi sa setom spojlera i sportskim branicima te velikim stražnjim difuzorom, a prednja svjetla izvedena su u IQ Matrix LED tehnologiji te su povezana plavom LED trakom. Na listi dodatne opreme nalazi se i Akrapovičev ispušni sustav. U unutrašnjosti Golf je dobio sportska sjedala i sportski upravljač te novi digitalni kokpit ispred vozača. Tu je naravno i desetinčni središnji multimedijski sustav s navigacijskim sustavom Discover Pro i ​infozabavnim sustavom MIB3. Iako se još uvijek ne zna kada bi se ovaj sportski Golf trebao naći na tržištu kao ni njegova cijena, mnogi se nadaju da će to biti vrlo skoro, a mnogi za cijenu neće ni pitati. 

19. travanj 2024 13:05