Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Volvo XC40: Stiže nova verzija s nekoliko novosti, koje nisu tek šminka

19. Siječanj 2020.
Volvo xc40
Osvježeni Volvo XC40 prepun je najnovije tehnologije, a kupci će imati mogućnost biranja između dvaju motora. Uskoro stiže i potpuno električni XC40 P8, koji se očekuje s nestrpljenjem

Volvo XC40 lansiran je prije dvije godine kao crossover koji se ugurao između modela XC90 i XC60 i veličinom i cijenom, a sada, 2020. godine izlazi nova verzija s nekoliko novosti. XC40 prihvatljivije je vozilo za gradsku vožnju od svojih bratskih modela, istodobno praktičan, elegantan i napredan što se tehnologije tiče, a o sigurnosti ne treba ni pričati kada je Volvo u pitanju. Iako XC40 pripada premium automobilima, nudi relativno skromnu početnu cijenu od oko 32 tisuće eura, ali za taj novac nudi mnogo više od konkurenata poput Audija Q3, BMW-a X1 ili Mercedesa GLB.

Dva pogona

U ponudi će biti dostupna dva pogona, jedan koji nudi veliku ekonomičnost i manju potrošnju goriva s pogonom na prednje kotače, i drugi, jača izvedba koja ima pogon na sva četiri kotača i veću snagu. Prvi motor je dvolitreni četverocilindrični motor s turbo punjenjem i 187 konjskih snaga, a snažniju izvedbu također pokreće dvolitreni četverocilindrični motor s turbo punjenjem, ali s 248 konjskih snaga, pa naravno i većom potrošnjom goriva.

Iz Volva su najavili i da bi se potkraj ove godine na tržištu trebao pojaviti i potpuno električni XC40 P8 s dva električna motora koja će proizvoditi ukupno 402 konjske snage, što će ga do stotke ubrzavati za 4,7 sekundi.

image
volvo xc40_1
foto

Sigurnost i udobnost

Kada pričamo o interijeru automobila, korišteni su vrhunski materijali, a unutrašnjost je nešto konzervativnija, ali i dalje moderna, ali to je ipak Volvo pa je i bilo za očekivati. Osim dizajnom, jedan od načina na koji se XC40 razlikuje od svojih bratskih modela, ali i od konkurencije je odlično osmišljena središnja konzola, ali i mnoštvo pretinaca, držača, punjača pa čak i pretinac koji djeluje kao kanta za smeće. Središnji digitalni vertikalni zaslon izgleda sjajno i može prikazati mnoštvo informacija odjednom. Što se sigurnosti tiče, na popisu standardnih specifikacija su 'pilot assist', tj. poluautonomna vožnja, zatim 'city safe', automatski sustav kočenja u nuždi, 360-stupanjska kamera za parkiranje i još niz raznih upozorenja i sustava koji vožnju ovog Volva čine udobnijom i sigurnijom. 

25. travanj 2024 07:40