Lidertrend
StoryEditor

Znanstvenici znaju kako plastični otpad pretvoriti u aromu vanilije

18. Lipanj 2021.
Potražnja za aromom vanilije je u porastu. Prije tri godine, globalno tržište vrijedilo je oko pola milijarde dolara, a do 2026. vrijednost će mu se popeti na 735 milijuna

Odbačena potrošačka plastika, ona koju pohranjujemo u čuvene žute vreće, često se prerađuje i nanovo koristi u proizvodnji obuće, odjeće, asfaltiranju cesta pa čak i kao građevinski materijal. No, kako piše Fast Company, uskoro bi mogla dobiti novu, neobičnu namjenu i biti pretvorena u - aromu vanilije.

Kako su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu, potrošačka se plastika može pretvoriti u vanilin - primarnu komponentnu ekstrakta prirodne i sintetske vanilije. Kako su novinarima otkrili znanstvenici iz škotskog sveučilišta, tereftalna kiselina, kao jedan od sastavnih komponenti PET plastike, se uz pomoć bakterije E. coli može pretvoriti u vanilin.

Tražena aroma

Taj proces ima uspješnost 79 posto što znanstvenici smatraju prilično dobrim rezultatom te se sad bacaju na sljedeće faze istraživanja. Za početak, moraju biti sigurni da je dobiveni vanilin dovoljno čist da bi ga se moglo konzumirati, a potom i istražiti kako proces dobivanja spoja iz plastike učiniti bržim kako bi ga se moglo primijeniti i u komercijalne svrhe. Inače, potražnja za aromom vanilije je u porastu.

Prije tri godine, globalno tržište vrijedilo je oko pola milijarde dolara, a do 2026. vrijednost će mu se popeti na 735 milijuna. Samo u Americi se godišnje proizvede tri milijuna tona PET otpada, a pretvaranje te potrošačke plastike u vanilin bi bio korak naprijed u stvaranju toliko poželjne cirkularne ekonomije.

19. travanj 2024 03:36