Studentski Lider klub
StoryEditor

2D igra studentice Davorke Tonković spašavat će mlade živote

18. Listopad 2020.
Davorka Tonković
Aplikacija koju je razvila Davorka Tonković namijenjena je djeci predškolske dobi. Korisnik se u različitim aktivnostima u igri na zabavan i atraktivan način upoznaje sa značenjem i važnošću prometnih pravila i znakova za sigurno sudjelovanje svih u prometu, posebno pješaka

Davorka Tonković nedavno je na Veleučilištu u Rijeci završila specijalistički diplomski stručni studij Informacijska tehnologija u poslovnim sustavima. Za diplomski rad izradila je edukativnu aplikaciju 'Upoznaj prometna pravila' koja se već primjenjuje u vrtićima. Korak prema poduzetničkim vodama napravila je u pravom trenutku, a na ideju je došla u razgovoru s mentoricom, profesoricom Marinom Rauker Koch.

– Budući da je Veleučilište u Rijeci potpisalo suradnju s dječjim vrtićima radi povećanja sigurnosti djece u prometu i da su u nju već uključeni studenti Prometnog odsjeka koji izrađuju prometne poligone i edukativne materijale iz područja sigurnosti djece u prometu, ideja je bila uključiti i Informatički odsjek – kaže Davorka.

 

Iskušavanje novoga


Iako se nikad nije bavila razvojem igara, privukao ju je taj izazov. Izrada je zahtijevala mnogo rada, istraživanja i razmišljanja. Dodatan izazov i motivacija bili su joj to što radi nešto što će imati stvarne korisnike i k tome edukativnu svrhu. Razvoj računalnih igara izazovan je posao koji zahtijeva i obuhvaća znanje iz različitih područja, od psihologije i osmišljavanja priče do animacije, dizajna i programiranja. Međutim, ako ste znatiželjni i entuzijastični, lako se može naučiti i iskušati nešto novo, što je potvrdila i Davorka.

– Osim što sam trebala svladati program i način izrade igara, trebalo je zadovoljiti i neka pravila prilagodbe dizajna ciljanoj dobnoj skupini, predškolcima, i ostvariti zadane ishode učenja, što je bio složen zadatak – napominje Davorka.

Kontinuirani razvoj
 

Aplikacija 'Upoznaj prometna pravila' realizirana je kao 2D igra namijenjena djeci predškolske dobi. Korisnik se u različitim aktivnostima u igri na zabavan i atraktivan način upoznaje sa značenjem i važnošću prometnih pravila i znakova za sigurno sudjelovanje svih sudionika u prometu, posebno pješaka. Aplikacija je podijeljena u tri glavne aktivnosti ('Pravila','Kviz' i 'Igre') koje odgovaraju zadacima slušanja, prepoznavanja, otkrivanja, razvrstavanja i slaganja. Sve aktivnosti uključuju razne slušne, taktilne, vizualne i intelektualne podražaje.

U budućnosti bi se Davorka, kaže, željela nastaviti baviti programskim inženjerstvom, razvojem i izgradnjom mrežnih i mobilnih aplikacija, a sada kada je završila fakultet, glavni joj je cilj naći posao.

– Planiram kontinuirano razvijati aplikaciju 'Upoznaj prometna pravila', unaprjeđivati funkcionalnosti i dodavati nove, a ni izrada novih aplikacija nije isključena – zaključuje Davorka Tonković. 

 

23. travanj 2024 16:46