Studentski Lider klub
StoryEditor

Algebra izrasla u prvo privatno tehničko sveučilište u Hrvatskoj

19. Srpanj 2020.
Mislav Balković dekan algebra
Nakon tri godine priprema, ove jeseni Sveučilišta Algebra počinje s nastavom. Računarstvo, novi studijski program na engleskom jeziku, izvodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti. Na prvom upisnom roku otvoreno je trideset mjesta

Sveučilište Algebra, prvo privatno tehničko sveučilište u Hrvatskoj, uz mentorstvo ​Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu već ove jeseni počinje sa studijem računarstva na engleskom jeziku. Zajedno će ga izvoditi nastavnici sa zagrebačkog FER-a i Visokog učilišta Algebra.

Rješenje za osnivanje

Pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra počele su još prije tri godine. Tijekom njih provedeni su izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o zakonski nužnome mentorskom provođenju studija u prijelaznom razdoblju i uspješno završen nadzor koji su proveli strani stručnjaci koje je imenovala Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Nakon tri godine, prošloga je tjedna izdana pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje o osnivanju pravnog subjekta Sveučilišta Algebra, čime je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

– Udjel diplomiranih ICT stručnjaka u Hrvatskoj jedan je od trendova koji rastu najbrže u Europi. Trenutačno smo na šestome mjestu prema udjelu takvih diplomanada, odnosno prilično iznad europskog prosjeka. Uz ostale hrvatske visokoškolske institucije iz digitalnog područja Algebra već dvadeset godina radi na toj misiji, no osnutkom Sveučilišta Algebra dodatno ćemo povećavati taj broj u sljedećih deset godina, i to privlačenjem stranih studenata, ali i otvaranjem dodatnih kapaciteta za domaće – rekao je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Trogodišnji studij

Novi studijski program Računarstvo izvodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti. Na prvom upisnom roku otvoreno je trideset mjesta. Suradnja između FER-a i Algebre traje već deset godina tijekom kojih su zajedno sudjelovali na raznim europskim projektima.

Idućih nekoliko godina u Algebri će se izvoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, ali na engleskom jeziku, u čemu će sudjelovati nastavnici obiju institucija. Program traje tri godine i donosi 180 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišnog prvostupnika inženjera računarstva. 

24. travanj 2024 19:32