Studentski Lider klub
StoryEditor

Comping je lani unatoč padu prihoda ostvario rast profitabilnosti od 13 posto

10. Ožujak 2020.
Compingovi stipendisti 2020: Daniela Listeš, Krešimir Tomić, Lea Ming Li

Comping je u utorak peti puta dodijelio studentske stipendije. Predsjednik Uprave te hrvatske ICT tvrtke Alojzije Jukić naglasio je kako su stipendije dio pomaka Compinga ka servisno orijentiranoj firmi uslijed kojeg se broj zaposlenih u posljednjih pet godina udvostručio, a samo prošle godine porastao za 20 posto.   

- Stipendisti su izvrstan način uklapanja novih resursa, novih vidika, novih znanja i to nam daje ambiciju za ulazak u nove projekte i nova partnerstva - kazao je Jukić dodijelivši stipendije studentici treće godine FER-a Lei Ming Li, studentici četvrte godine varaždinskog FOI-ja Danieli Listeš te studentu četvrte godine osječkog FERIT-a Krešimiru Tomiću.

Comping koji sada zapošljava 110 ljudi u prošloj je godini unatoč padu prihoda od oko šest posto zbog Microsoftovog ukidanja LSP partnerstva, ostvario rast profitabilnosti od 13 posto.

- Prodajni ciljevi su ispunjeni, u domeni profitabilnosti ostvarili smo rast od 13 posto što je i osnova novih investicija. Prošle godine smo ostvarili i značajan iskorak izvan Hrvatske. Radili smo na projektima u Sloveniji, u bankarskom sektoru. To nastavljamo i ove godine - komentirao je predsjednik Uprave Compinga rezultate poslovanja koji još nisu službeno objavljeni.

Lea Ming Li, studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dobitnica je mjesečne stipendije u iznosu od 2000 kuna. U slobodno vrijeme bavi se mačevanjem. Članica je udruge eSTUDENT kao i udruge elektrotehničara EESTEC. Daniela Listeš, studentica četvrte godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, dobitnica je mjesečne stipendije u iznosu od 3000 kuna. U slobodno vrijeme piše o IT temama u studentskom časopisu te vodi Business Club na fakultetu. Krešimir Tomić, student četvrte godine Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, dobitnik stipendije u iznosu od 3000 kuna. U slobodno vrijeme bavi se programiranjem i sportom, prvenstveno nogometom kojeg igra od šeste godine.

Istaknuo je da je Comping kao dobavljač sve serverske infrastrukture prošle godine na hrvatskom tržištu sudjelovao na projektu Centra dijeljenih usluga te isporučio 45 posto vrijednosti ugovora vrijedno 14 milijuna kuna. Također, sav nastanjen teritorij Hrvatske prekrili su baznim stanicama te napravili temelj za buduće IoT projekte. Jedan od prvih će biti implementacija 4000 plinskih brojila za što su nedavno potpisali ugovor s HEP Plinom.

Ove godine planiraju i druge vrijedne projekte pametnog mjerenja u domeni plina, vode, parkinga, poljoprivrede i logistike.

- Naša su očekivanja da ćemo doseći brojku od 50-ak tisuća uređaja koji su spojeni na našu mrežu do kraja godine - kaže Jukić te pojašnjava kako su prednosti takvog mjerenja što se ne čekaju mjesečna očitanja potrošnje, već se podaci ažuriraju svakih deset minuta te se može razumjeti i analizirati satna potrošnja i detektirati curi li negdje voda.

- Problem gubitaka vode je paneuropski. Sve europske zemlje imaju uobičajene gubitke u mrežama vode u rasponu od 40 do 70 posto - istaknuo je podcrtavši kako su takve informacije osobito važne jer se zavaravamo da pitke vode ima zauvijek.

Utjecaj koronavirusa na poslovanje

- Svi moramo očekivati nekakav utjecaj koronavirusa. Bilo tko od nas da kaže da ne očekuje nikakav utjecaj bio bi neozbiljan. Teško nam je u ovom trenutku reći koliki će on biti. Hrvatska privreda je naslonjena na Italiju, koja je praktično najveća zemlja gospodarske suradnje i sigurno je da će se u toj domeni usporiti tokovi. Kakav će utjecaj biti na turizam, sada nitko ne želi paničariti, ali sigurno će ga biti. Svjesni smo isto toga što to znači za BDP Hrvatske i kako se onda odražava na sve ostalo. Svi pratimo situaciju i što se događa. Na svjetskim burzama pad je bio kontinuiran, jučer je bio još izrazitije potisnut dolje. Strmoglavila se nafta... - rekao je Alojzije Jukić napomenuvši kako Comping ima plan za situacije kakve gledamo u susjednoj Italiji. Compingov krizni stožer je spreman, a raditi se može i od kuće, no produktivnost će u tom slučaju sigurno patiti.

25. travanj 2024 00:52