Studentski Lider klub
StoryEditor

Drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays

14. Rujan 2021.
Fotosekcija KSET-a

Ove godine drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održat će se u Biogradu na Moru 4. i 5. listopada u Ilirija Resortu. Skup organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru EU projekta AeRoTwin.

Kako je nastao DroneDays?

-  Ideja je došla od DRONEFesta, koji se održao dva puta, 2016. i 2017. godine. DRONEFest je bio jako zanimljiv događaj s ciljem suradnje i umrežavanja korisnika bespilotnih letjelica. Međutim, tvrtka je odustala od organizacije DroneFesta, pa smo mi odlučili nastaviti takav sličan događaj te smo organizirali DroneDays prvi puta 2019. godine. Prošle je godine skup otkazan zbog COVID-19 mjera.

Kakav je program DroneDaysa?

- Ideja je bila okupiti što više sudionika. Pozvali smo vrhunske znanstvenike s europskih sveučilišta. Također, na skupu sudjeluju top piloti koji imaju preko 1000 sati leta s bespilotnim letjelicama te će nam ispričati svoje priče kao korisnici takvih sustava.

DroneDays 2021 prilika je za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica te okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija te mnoštvo entuzijasta.

Program DroneDays 2021 činit će predavanja gostujućih stručnjaka, sajam vodećih tvrtki u regiji, te letačka zona. I ove će godine sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, FR), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, CZ) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD). Prof. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će heterogene višeagentske sustave za praćenje i očuvanje morskog okoliša, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova LARICS-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup DroneDays uvelike utječe na popularizaciju ovog područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji.

Registracije su otvorene, a za više informacija posjetite http://dronedays.fer.hr/.

20. travanj 2024 18:24