Studentski Lider klub
StoryEditor

EKONOMSKA KLINIKA: Porez na donacije - svima koji nisu u sustavu PDV-a, poput većina udruga, PDV i dalje ostaje.

22. Siječanj 2021.

Potaknuti nedavnim događajima koji su potresli cijelu državu, pitamo se što je s obračunom PDV-a na donacije i darovanje? Jesmo li uopće upoznati s time da se PDV obračunava na donacije i koliko je to znanje prisutno, pogotovo kod mladih?

Znamo da je PDV u definiciji porez na dodanu vrijednost koji može biti 25%, 13% ili 5% obzirom na vrstu proizvoda i usluge. Obveznici poreza na dodanu vrijednost osobe su (poduzetnici) koji su registrirani u području obavljanja neke poduzetničke djelatnosti (isporuka proizvoda/usluge, uvoznici/izvoznici i poduzetnici čija je vrijednost isporuke veća od 85 000kn).

Što kaže zakon?

Kada govorimo o PDV-u i obračunu na donacije i darovanje, moramo prvenstveno definirati što se uređuje Zakonom o obveznim odnosima i Zakonu  o porezu na dobit. Prema istoimenim Zakonima, darovanje je definirano kao davanje darova u vidu stvari, usluge ili novca bez traženja bilo kakvog oblika povrata, a uključuje donacije i darovanja za zdravstvene, kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, humanitarne, sportske, vjerske i druge opće svrhe. Pritom se iznosi do 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini smatraju porezno priznatim troškom.

Važno je za napomenuti da se kod darovanja robe i usluge također obračunava PDV te je za istu donaciju potrebno izdati račun u tržišnoj vrijednosti uvećanoj za postotak PDV-a, dok se za donacije u obliku novca isti ne oporezuje nit je potreba za izdavanjem računa uključena. Što se događa kada obračun PDV-a koji se pribrojao ukupnoj vrijednosti ne prelazi 2% ukupnog prihoda? Tada se taj primitak gleda kao porezno priznati trošak i darovanje u obliku novca, stvari ili usluge i definira se kao trošak poslovanja u stopostotnom iznosu.

Hoće li se obustaviti obračun PDV- a na donacije

Hoće li se obračun PDV na robu i dobra obračunavati tijekom događaja poput potresa u Petrinji i Sisku i kako će to utjecati na obrte i slobodne poduzetnike?

Donacije u obliku novca oslobođene su PDV-a, to znamo, no u slučaju Petrinje i Siska, mjesta koja su pogođena potresom, izvršene su velike donacije u vidu raznolikih oblika sa svih strana, pa tako i poduzetničke. Znano je kako su donacije za Petrinju i Sisak pristizale sa svih strana lijepe naše, ali i šire, te da iste nisu bile samo u obliku novčanih donacija. Vođeni tim mišljenjem, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) obratila se Vladi s dopisom u kojem se postavlja pitanje „Hoće li se obustaviti obračun PDV- a na donacije u obliku robe i usluga?“- „Apeliramo na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa”, navode iz HUP-a.

Vlada je djelomično pristala na zahtjeve za ukidanjem PDV-a na donacije te su krajem prošlog tjedna objavili dopune pravilnika Općeg poreznog zakona, prema kojem se poduzetnicima u sustavu PDV-a on neće naplaćivati tijekom ove godine. No, svima koji nisu u sustavu PDV-a, poput većina udruga, PDV i dalje ostaje.

Mišljenje mladih

Ispitali smo studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i one koji su i sami sudjelovali u pomoći i donacijama Petrinji i Sisku, jesu li prvenstveno upoznati s pojmom „obračunavanjem PDV-a na donacije“, kao i što misle o dopisu HUP-a upućenog Vladi.

Znam što je PDV i na koji način se obračunava, no moram reći kako nisam upućena u to na koje oblike donacija  se obračunava PDV, ali što se tiče privremenog ukidanja - podijeljena sam mišljenja iz razloga što smatram da i država pomaže i da moramo imati na umu da uskoro sve treba krenuti u normalu, a s obzirom na potrese i pandemiju ne bih rekla da je pravo vrijeme da se PDV ne isplaćuje.

Ne, iskreno nisam ni znala da donacije i darovanja uključuju porez na dodanu vrijednost i da postoje oblici na koje se mora ili ne mora obračunati isti. Obzirom na cijelu situaciju koja je zaista digla na noge cijelu državu i svi su se odvažili pomoći, pa tako i male i velike tvrtke, mislim da bi bilo dobro barem na neko vrijeme ukinuti jer pretpostavljam da tvrtkama količina donacija ovisi o visi poreza dodane vrijednosti koju će morati platit, a vjerujem da je svima u cilju što više pomoći. Time bi se vjerojatno utjecalo na to da se nesmetano doniraju stvari i sl.“

„Smatram da se treba privremeno ukinuti PDV na donacije, ali nakon što se situacija poboljša u samim mjestima i životima ljudi mislim da bi bilo dobro vratit PDV jer ovo je izvanredna situacija koja zahtjeva drugačije pristupe, pa tako i ukidanje PDV-a kako bi se donacije olakšale i bez većih troškova mogle obavljati.“

“Definitivno se slažem s trenutnim ukidanjem PDV-a na donacije. Negdje sam pročitala da se na 20 kamp kućica plati PDV kojim se moglo kupiti još 4 iste. Nemam nimalo povjerenja u vladu i njeno preraspoređivanje sredstava i trošenje prikupljenih novaca, zbog čega bi mi bilo draže da se ti novci sada daju do zadnje lipe ljudima, barem za prvu ruku dok im se ne pruže osnovni životni uvjeti.”

Iako možemo reći da je znanje o PDV-u sveprisutno i mnogi su upoznata s time, uvijek ima onih zavučenih informacija pisanih sitnim slovima kojima ne pridajemo pažnju. Stoga je važno uvijek se dodatno informirati i istraživati. Što vi mislite, treba li Vlada ukinuti PDV na donacije generalno kako se s istim problemom ne bismo susretali svake godine i kako bismo znali da novac odlazi u ruke onih najpotrebitijih?

24. travanj 2024 15:13