Studentski Lider klub
StoryEditor

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu obilježio 100 godina postojanja

11. Listopad 2019.
FKIT 100 godina

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti je svečano obilježio 100 godina postojanja, a obilježavanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.

U svojoj stogodišnjoj povijesti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) dao je mnogobrojne znanstvenike, a svakako je najznačajniji Vladimir Prelog, hrvatski dobitnik Nobelove nagrade za kemiju i profesor na FKIT-u koji je u svom radu naglašavao da bez mobilnosti i suradnje nema napretka, a začetnik je i prijenosa znanja prema gospodarstvu. FKIT je dao i jedinu rektoricu u 350 godina povijesti Sveučilišta u Zagrebu, prof. emeritu Helenu Jasnu Mencer.

Pozdravni govor održao je prof. dr. sc. Tomislava Bolanča dekan FKIT-a koji je naglasio važnost intelektualnog vlasništva i ocijenio da će se hrvatska industrija dići samo dobrim školovanjem čime će se smanjiti razlike u hrvatskom društvu.  

Iako, rekao je, izgleda kao da nema kemijske industrije, ona je temelj farmaceutske, naftne i prehrambene industrije. Bolanča je podsjetio da je Fakultet vlasnik tvrtke kćeri (spin off tvrtke) CoTech - Comprehensive Water Technology, prve tvrtke koju je osnovalo Sveučilište u Zagrebu. Tvrtka se bavi obradom vode za piće i otpadnih voda poput fizikalno-kemijske analize vode, razvoja novih tehnologija, projektiranja te nadzora i puštanja u pogon postrojenja za obradu voda te ispitivanja kakvoće vode i gospodarenja vodama.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu složio se da je kemijska industrija gotovo nevidljiva te istaknuo da je Sveučilište vidi i da je FKIT jedna od najznačajnijih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu . Rekao je da od 2012. godine država nije povećala financiranje infrastrukture Sveučilišta te da danas čak 92 posto sredstava odlazi na plaće zaposlenika. Negodovao je zbog negativnih napisa u medijima o Sveučilištu u Zagrebu koje je ipak najsnažnije sveučilište u Hrvatskoj i koje se nakon tri godine ponovo našlo između 401. i 500. mjesta na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta za 2019. godinu.  

O suradnji s FKIT-om govorili su i Davor Mayer, član Upravnog odbora INA-Industrija nafte i Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutina, a u programu su sudjelovali i prof. emerita Mencer, dr. sc. Krunoslav Kovačević, prof. dr. sc. Mira Petrović te prof. dr. sc. Ernest Meštrović.

Za doprinos u suradnji s FKIT-om dodijeljene su nagrade i priznanja tvrtkama i pojedincima  te najboljim studentima diplomskih studija u akademskoj godini 2018./2019. Upriličen je i kratki scenski prikaz studenta glumaca 'Kako je Prelog tražio mentora', nastupio je i Akademski zbor Vladimir Prelog te su održane izložbe radova studenata Likovne akademije u Zagrebu i izložba fotografija Matka Meštrovića, studenta fotografije u Ljubljani.

20. travanj 2024 17:45