Studentski Lider klub
StoryEditor

FOI je za potrebe online nastave pripremio vlastitu informatičku infrastrukturu

30. Ožujak 2020.
Nina Begičević Ređep

FOI se i u ovim trenucima epidemiološke krize pokazao kao vodeći fakultet po primjeni e-učenja, uspjevši iskoristiti svoje bogato i dugogodišnje iskustvo te u potpunosti i na vrijeme pripremiti module za online održavanje nastave.

Već u prvom tjednu online nastave, cijeli sustav Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) je izrazito dobro profunkcionirao i nastava se odvija nesmetano na svim studijima, uz kontinuirano održavanje i nadogradnju vlastite online infrastrukture.

- FOI je za potrebe online nastave pripremio vlastitu informatičku infrastrukturu – poslužitelje, sustave za e-učenje, sustav za autentifikaciju i autorizaciju te sustav za webinare, koja se pokazala kao odlično rješenje. Studentima su na raspolaganju svi online resursi za učenje i poučavanje koji uključuju: digitalne materijale, video prezentacije, online testove, webinare i online konzultacije. Napomenimo i to da se cjelokupna praktična nastava, koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe i istraživanja, izvodi online kroz povezivanje strukovno-teorijske i praktične nastave, u dogovoru i prema uputama predmetnog nastavnika - rekla je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Da bi cijeli sustav funkcionirao brinu se djelatnici FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda, koji kontinuirano rade na održavanju i nadogradnji cijelog sustava, osiguravajući 24/7 (help desk) podršku svim nastavnicima, asistentima, ali i studentima u online nastavi.

Također, povjerenstvo za e-učenje Fakulteta organizacije i informatike pripremilo je niz smjernica i uputa nastavnicima za provođenje online nastave, nekoliko različitih alata za izvođenje online nastave u realnom vremenu (poput Zoom, BigBlueButton, Adobe Connect i sl.), različite modele izvođenje online nastave koji uključuju webinare, ali i kombinaciju video i tekstualnih materijala kako bi se studentima učenje što više prilagodilo te da oni u velikoj mjeri mogu sami birati tempo učenja.

Na FOI-ju su, slijedom ubrzane primjene e-učenja, pripremili i novi Portal za online učenje (FOI Online) koji integrira sve sažete, a bitne informacije za nastavnike i studente. Isto tako na Portalu se mogu pronaći neki primjeri predmeta te predlošci po kojima nastavnici mogu organizirati 'predmet'.

- Cilj nam je bio na jednom mjestu sažeto agregirati sve relevantne upute za provedbu online nastave, i to ne samo za nastavnike već i studente, koji će na jednom mjestu moći pronaći osnovne informacije koje im trebaju za korištenje FOI-jevih usluga online učenja. Smatramo da bi takvo online mjesto moglo koristiti svim nastavnicima u Hrvatskoj, zato su i materijali na portalu svima dostupni te ćemo ih kroz vrijeme nadopunjavati s novim materijalima - istaknula je dekanica Begičević Ređep.

21. travanj 2024 14:35