Studentski Lider klub
StoryEditor

Inovativni Sprej za grlo pobjednik je ovogodišnjeg JGL Case Study natjecanja

12. Svibanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Riječka farmaceutska tvrtka JGL drugu je godinu zaredom s Udrugom studenata Odjela biotehnologije Sveučilišta u Rijeci organizirala natjecanje Case Study kojim se potiče razvoj novih proizvoda u suradnji sa studentskom i sveučilišnom zajednicom

Tim Triokemio, koji je osmislio probiotički sprej za grlo s aktivnim sastojkom, bakterijom Streptococcus salivarius, pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja JGL Case Study. Riječka farmaceutska tvrtka JGL drugu je godinu zaredom s Udrugom studenata Odjela biotehnologije Sveučilišta u Rijeci organizirala to natjecanje kojim se potiče razvoj novih proizvoda u suradnji sa studentskom i sveučilišnom zajednicom. Na njemu je sudjelovalo ukupno 13 timova s troje članova, ukupno 39 studenata.

Inspiracija na internetu

Na temelju znanja stečenog u sklopu studija studenti su trebali predložiti biotehnološki proizvod koji bi JGL mogao proizvoditi s pomoću svoje ključne tehnologije, proizvodnje tekućih sterilnih oblika. Troje članova tima Triokemio – Lea Radošević, Karla Pavlović i Filip Uljanić – za koncept probiotičkoga spreja za grlo nagrađeno je prigodnom nagradom. Drugo mjesto osvojio je tim Equlibrium s konceptom Sleep Energy Immunity, a treće tim Nox s antiemetikom u spreju.

– Vrlo smo sretni zbog pobjede na JGL-ovu natjecanju. Na ideju smo došli sasvim slučajno, dok je član naše ekipe na internetu istraživao Streptococcus salivarius; tako se razvila i ideja o probiotičkom spreju. Kao studentima druge godine preddiplomskog studija biotehnologije i istraživanja lijekova ovo nam je veliko priznanje za uloženi trud, ali i poruka da smo na dobrome putu s idejama. Dokaz je tome što nas je prepoznao i JGL – rekla je voditeljica tima Radošević.

JGL od osnutka aktivno sudjeluje u obrazovanju studenata te u nastavi diplomskih i poslijediplomskih studija, a studenti nerijetko obavljaju praksu u tvrtki. Provedba natjecanja prirodan je nastavak suradnje.Anna Maria Donadić, direktorica Strateškog marketinga JGL-a, napominje da je jedan od ključnih dijelova priče o tvrtkinoj društvenoj odgovornosti svakako suradnja s akademskom zajednicom i potpora novim naraštajima mladih stručnjaka. Kako bi zadržali konkurentsku prednost na izazovnom globalnom tržištu, u JGL-u veliku pozornost pridaju razvoju novih tehnologija i novih proizvoda.

Potpora mladima

– Suradnjom s Udrugom studenata Odjela biotehnologije studentima omogućavamo da već tijekom studija počnu razmišljati razvojno i steknu nova iskustva, a oni nam svježim načinom razmišljanja i maštom koja iskače iz kalupa pomažu da razvoj proizvoda vidimo iz drugoga kuta. Kao što smo i predvidjeli, Case Study Competition 2016. ponovno je iznjedrio sjajna rješenja, pokazao veliku motivaciju studenata te njihovu kreativnost u promišljanju – istaknula je Donadić, dodavši kako je teško prognozirati hoće li tvrtka upotrijebiti pristigle ideje.

Najbolje ideje svakako će se dalje filtrirati, no proces od njih do gotovog proizvoda vrlo je zahtjevan – prolaze kroz sito tržišne isplativosti, registracijskih mogućnosti i tehnološke prihvatljivosti. 

01. svibanj 2024 00:11