Studentski Lider klub
StoryEditor

Medicinska škola Varaždin bit će najsuvremenija u Hrvatskoj

25. Prosinac 2021.

Zahvaljujući dvama EU projektima ukupno vrijednima 90 milijuna kuna, u sklopu kojih će biti otvoren Regionalni centar kompetentnosti, Medicinska škola Varaždin postat će jedno od najsuvremenijih središta za školovanje medicinskih radnika iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Osim za srednjoškolsko obrazovanje, bit će otvorena za cjeloživotno obrazovanje odraslih i za dodatne edukacije profesora i strukovnih nastavnika.

– U ovaj Regionalni centar, koji je strukovni centar izvrsnosti u području zdravstva, bit će uloženo ukupno 90 milijuna kuna u sklopu dvaju EU projekta. Projekt uspostave centra vrijedan je 48 milijuna kuna i u potpunosti se financira novcem Europske unije, a vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje Medicinske škole je 42 milijuna kuna – objasnila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Uvjerena je da će ovim projektom imati učenike koji će znati odoljeti izazovima 21. stoljeća.

– Medicinska škola Varaždin krupnim koracima ide prema ostvarenju svog cilja, a on je najsuvremenije dostupno obrazovanje za buduće zdravstvene djelatnike. Ovo je projekt od velikog značaja ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku jer će omogućiti razvoj punog potencijala naših polaznika. Tijekom svog školovanja buduće medicinske sestre i tehničari, farmaceutski, sanitarni, zdravstveno-laboratorijski, dentalni i fizioterapeutski tehničari, primalje, dentalni asistenti educirat će se u uvjetima najsuvremenije opremljenih zdravstvenih ustanova, što će značiti prekretnicu u obučavanju i njihovo usavršavanje u pojedinim područjima – izjavila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin, Mirjana Grabar Kruljac.

Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva, podsjetila je na nemjerljiv doprinos medicinskih sestara i tehničara zdravstvenom sustavu, osobito u ovim izvanrednim uvjetima pandemije kada sustav funkcionira zahvaljujući i njihovoj predanosti, radu i znanju.

image

Mirjana Grabar Kruljac, Vera Katalinić-Janković i Silvija Zagorec

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak dodao je da je 'podizanje ljestvice u kvaliteti obrazovanja, inovativnosti i pružanju šanse za osobni razvoj mladim ljudima samo početak u stvaranju novih vrijednosti'.

Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Varaždin opremit će se specijaliziranom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe. Ideja projekta je postizanje agilnosti odgojno-obrazovnog sustava naspram potreba tržišta rada u zdravstvu i profiliranja budućih radnika s praktičnim znanjima. Završetak projekta je planiran za kraj 2023. do kada trebaju biti implementirani svi njegovi dijelovi.

25. travanj 2024 03:49