Studentski Lider klub
StoryEditor

Mladi programeri izradili aplikaciju za grad Križevce

25. Srpanj 2019.
Damjan Čorić radio je kao električar u Uljaniku. Izlaz iz problema sa škverom našao je u edukaciji za webprogramera
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]

Trinaestero polaznika prve generacije Speck akademije primilo je u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci svoje certifikate, a Grad Križevci web-aplikaciju za rezervaciju gradskih dvorana. Rezultat je to uspješne suradnje između poduzeća Speck i Grada, ali i četiri mjeseca predanog rada budućih programera koji su, osim što su dobili cjelovitu edukaciju za 'web development', već dobili i priliku za prvo zaposlenje. Jedan je od njih Damjan Čorić, 24-godišnjak koji je programerskim vodama zaplovio iz posve druge profesije – bio kao električar u Uljaniku i onda se odlučio za karijerni zaokret.

Najtraženiji na tržištu

– S obzirom na situaciju odlučio sam da je vrijeme da se okušam u nečemu novom, a programiranje me privuklo jer je tražena profesija u kojoj se uspjeh postiže samo stalnim radom i razvojem – rekao nam je Čorić.

Rodom je iz Pule, ali preselio se najprije u Zagreb, a onda je zbog programiranja završio u Križevcima.

– Akademija se održavala dva puta na tjedan i bila je usredotočena na najsuvremenije tehnologije koje se primjenjuju u industriji te osmišljena tako da nam dâ kompetencije najtraženije na tržištu rada. Učili smo o osnovnim internetskim i konceptima logike programiranja kao što su web-koncepti, HTML i CSS, a nakon toga prešli smo i na naprednije tehnologije za razvoj web-aplikacija – objasnio je Čorić.

Certifikat i posao

Stečeno znanje polaznici Speck akademije iskoristili su da bi napravili aplikaciju za Križevce kako bi Grad bolje iskoristio prostore u svom vlasništvu, ali i da je mogu upotrebljavati građani.

– Upravo to želim raditi i u budućnosti, razvijati projekte od kojih će korist imati cijelo društvo – napomenuo je Čorić.

Pružila mu se prilika da radi ono što voli jer odnedavno i radi u digitalnoj agenciji Speck.

– Prva prilika za zaposlenje pružila mi se kad je u Specku bio raspisan natječaj za položaj na koji sam se mogao prijaviti. Akademija još nije završila, a htio sam biti siguran da ću dobiti posao pa sam prije intervjua uzeo godišnji na prethodnom poslu i pripremao se četiri dana. I uspio sam: sad u Specku radim ono što volim i svaki dan učim nešto novo uz veliku potporu iskusnijih kolega – zaključio je bivši škverovac. 

20. travanj 2024 02:36