Studentski Lider klub
StoryEditor

Natjecanja - Ovogodišnji ‘Green-Tech Hackathon‘ posvećen održivom razvoju

20. Veljača 2021.
Cilj ‘Hackathona‘ bio je skrenuti pozornost na problematiku povezanu s održivim razvojem i temama poput bacanja hrane, onečišćivanja vode i masovnog turizma te pokazati da se upotrebom tehnologije mogu pronaći rješenja koja će biti održiva i profitabilna

Tijekom proteklog vikenda održan je 'Green-Tech Hackathon', koji je u fokusu imao održive tehnologije i druge zelene teme. 'Hackathon' je održan u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB-a kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera.

U skladu s trenutačnom epidemiološkom situacijom 'Hackathon' je održan online, a u finalu je od 150 prijavljenih, sudjelovalo 14 timova odnosno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, Njemačke i Južne Koreje.

Tri teme traže rješenje

Natjecateljima su na 'Hackathonu' ponuđene tri problematične teme na koje su morali odgovoriti kvalitetnim tehnološkim rješenjima. Prva tema ili izazov bila je 'kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, kod ljudi i općenito u cijelom lancu hrane', druga 'kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode' i zadnja 'kako razviti model održiva turizma'.
Timovi su morali ponuditi rješenja koja će biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna i morali su se oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja ponuđenih problema.

Veliki poticaj

Nakon dvodnevnog rada na projektima i nakon virtualnog pitcha pred žirijem pobjeda i 50 tisuća kuna pripali su timu GoGreenOzonator, u kojem su studenti Agronomskog fakulteta Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Njihovo pobjedničko rješenje zasniva se na inovativnoj primjeni ozona u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama, čime se eliminira pretjera uporaba pesticida.

– Sudjelovanje u 'Hackathonu' za nas je bilo novo i neprocjenjivo iskustvo, a pobjeda i osvojeni novčani iznos svakako su nam poticaj za daljnji razvoj. Želimo se zahvaliti mentoru Matiji Žulju iz tvrtke Agrivi, koji nam je tijekom natjecanja bio velika podrška u pripremi poslovne strategije, njegovi stručni savjeti pridonijeli su našoj pobjedi – rekla je Helena Virić Gašparić iz pobjedničkog tima.

Uz novčanu nagradu, organizator, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj, obvezalo se pomoći pobjednicima pristupom britanskoj startup-zajednici i eventualnim povezivanjem s green tech sektorom u Ujedinjenoj Kraljevini.

19. travanj 2024 11:25