Studentski Lider klub
StoryEditor

Otvoreno pismo premijeru i ministrici o problemima u radu SC-a u Zagrebu

10. Svibanj 2020.
Zbor poručuje da se Uprava Studentskoga centra prema studentima odnosi maćehinski već godinama. Navodi da se netransparentno upravlja novcem namijenjenim unapređivanju studentskog standarda, spominje sve lošiju prehranu u menzama, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja...

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti Blaženki Divjak u kojem ih upozorava na probleme u radu Studentskog centra te ponašanje Uprave prema studentskoj populaciji. Zbor poručuje da se Uprava Studentskoga centra prema studentima odnosi maćehinski već godinama.

Podsjeća da nikada nisu dokraja razjašnjene okolnosti požara u Studentskom domu 'Cvjetno naselje', a navodi i 'netransparentno upravljanje novcem namijenjenim unapređivanju studentskog standarda, sve lošiju prehranu u menzama kojima upravlja Studentski centar, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja', čak i neodržavanje razine kvalitete propisane ugovorom o obnovi studentskih domova koju financira Europska unija.

Što je netočno

Studentski zbor smatra da je sve to okrunjeno odbijanjem digitalizacije sustava poslovanja Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo podizanje ugovora o radu i prijava na natječaj za ostvarivanje prava na smještaj. Tvrdi da se studentskim predstavnicima nastoji manipulirati pa im se iznose laži i ističe da nijedan student nema prigovora što su u njihove sobe u 'Cvjetnom naselju' smještene osobe pogođene potresom, ali im smeta 'zapanjujuće neprofesionalan, neiskren i bahat odnos Uprave Studentskog centra prema studentima'.

– Takav odnos nije stao samo na izbacivanju imovine studenata iz njihovih soba i skladištenju u neadekvatnim uvjetima, pri čemu je jedan dio imovine oštećen ili je nestao – navodi Zbor i dodaje da se takav odnos nastavio i neadekvatnim, netočnim i neistinitim odgovorima na dopise u kojima je pokušao od Studentskog centra dobiti odgovore na pitanja koja su postavili studenti i njihovi predstavnici.

Odgovori Uprave Studentskog centra, smatra Zbor, uglavnom su nejasni i kontradiktorni u izjavama za medije te neiskreni. Zato su na izvanrednoj sjednici Skupštine Studentskog zbora zaključili da SC, kao ustanova namijenjena isključivo skrbi za studente, mora imati studente i studentska pitanja u fokusu djelovanja.

Studentski zahtjevi

SC sve svoje probleme mora rješavati tako da ih studenti ne osjete; frakcijske borbe unutar Radničkog vijeća i među različitim interesnim skupinama ne bi smjele ni postojati, a kamoli se lomiti preko leđa studenata. SC mora jasno i transparentno prikazivati gdje i kako troši novac namijenjen unaprjeđenju studentskog standarda, konkretno naknade za obradu troškova natječaja za smještaj u studentskom domu, kao i 12 posto prihoda od posredništva studentskog rada.

Studentski centar mora pristupiti digitalizaciji vlastitog poslovanja kako bi studentima olakšao svakodnevne aktivnosti. Zbor smatra da Vlada i Ministarstvo znanosti moraju provesti hitnu kontrolu rada SC-a i provjeriti jesu li se dogodile nepravilnosti i propusti. 

20. travanj 2024 09:04