Studentski Lider klub
StoryEditor

Poduzetništvo treba kao međupredmet uvesti u školske programe

25. Svibanj 2016.

Učenje za poduzetništvo ključna je kompetencija radi razvoja pojedinca i društva u cjelini, a da bi se uvelo, nužno je ulagati u razvoj poduzetne škole i omogućiti da što više mladih ima stvarno poduzetničko iskustvo – jedna je od glavnih poruka prve panel-rasprave ‘Učenje za poduzetništvo kao spona gospodarstva i obrazovanja‘, koja se održala prošlog tjedna u prostorijama Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

Najbolja praksa

Panel se održao u sklopu projekta ‘Postani/ostani poduzetnik‘ (POP), čiji je nositelj Razvojna agencija Zagreb, a cilj je bio progovoriti o važnosti učenja za poduzetništvo kao jednoj od osam ključnih kompetencija u osnovnom i srednjem obrazovanju te o mogućnostima koje pruža u razvoju obrazovanja i gospodarstva, a donio je zanimljivu i korisnu raspravu. Maja Ljubić, pomoćnica ravnateljice Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL), prikazala je širu sliku o važnosti poduzetničkog učenja od najranije dobi, s naglaskom na usmjeren razvoj poduzetničkih kompetencija putem obrazovnog sustava. Predstavila je i trendove najboljih praksi uspješnih zemalja. Na panelu je sudjelovao i voditelj vrlo aktualne kurikularne reforme Boris Jokić, koji je naglasio da je važan cilj obrazovnog sustava stvoriti poduzetne ljude neovisno o branši u kojoj će se razvijati.

– Učenje za poduzetništvo ima tendenciju međupredmetnog učenja jer budućnost obrazovanja nije predmetna. Iskustva su pokazala da je ishod bolji kad se do cilja dolazi prirodno, bez stvaranja otpora. U sklopu školovanja cilj nam je mlade naučiti timskom radu i vještinama koje su potrebne za preživljavanje u današnjim uvjetima te im tako dati temelj kako bi postali kreativni i samosvjesni ljudi. Pitanje je samo kako te ciljeve inkorporirati u interesnu arenu, školu – rekao je Jokić.

Jasminka Martinović iz Hrvatske udruge poslodavaca nadovezala se na temu naglaskom na nužnu stalnu komunikaciju na razini poduzetništvo – država – obrazovni sustav kako bismo kao društvo postigli uspjeh, napomenuvši pritom da u Hrvatskoj vlada loša percepcija poduzetnika iako prevladavaju dobri i kvalitetni poduzetnici, o kojima se malo zna.

Strah od neuspjeha

Ratka Jurković, EU-ambasadorica ženskog poduzetništva i dijete učiteljice i poduzetnika, predstavila je svoj poduzetničko-obrazovni put.

– Veliki problem u našoj zemlji strah je od neuspjeha. No nema uspješnog poduzetnika koji nije prolazio teške situacije i koji nije pao. Veličina je kada se nakon pada uzdignemo i postajemo još snažniji – naglasila je Jurković.

18. travanj 2024 09:42