Studentski Lider klub
StoryEditor

Predstavljen Centar za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci

19. Prosinac 2020.
Specijalistički studij za liječnike, tečajevi, radionice... bit će u službi podizanja razine genetičke pismenosti liječnika i zdravstvenih djelatnika i omogućit će bolju skrb o pacijentima s genskim poremećajima, a pacijentima, njihovim obiteljima i široj javnosti pomoći u kvalitetnijem donošenju odluka o vlastitom zdravlju

Uloga Centra za genetičku edukaciju važna je zbog premošćenja velikog nerazmjera između ubrzanog razvoja genetike čovjeka i ispravne primjene spoznaja na svim razinama zdravstvene zaštite uz poštovanje najviših bioetičkih standarda. Voditeljica GENRI-ja Nina Pereza istaknula je da je Centar proizašao iz polustoljetnog iskustva Zavoda za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Centar je iznimno važan za čitavu zajednicu, od liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika do pacijenata i zainteresirane javnosti. Podizanje razine genetičke pismenosti liječnika i zdravstvenih djelatnika omogućit će bolju skrb o pacijentima s genskim poremećajima, a pacijentima, njihovim obiteljima i široj javnosti pomoći u kvalitetnijem donošenju odluka o vlastitom zdravlju – navela je Pereza.

Rijedak i u Europi

Podršku osnivanju Centra iskazali su Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka te ministar zdravstva Vili Beroš.

– Centar za genetičku edukaciju važan je korak prema obrazovanju liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika koji se skrbe o pacijentima s genetskim poremećajima – rekao je ministar.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je to jedan od rijetkih centara takve vrste u Europi, što ukazuje na vizionarstvo njegovih pokretača. Mogućnost suradnje Grada Rijeke i Centra vidi putem projekta 'Rijeka zdravi grad', podučavanjem o važnosti poštovanja različitosti putem građanskog odgoja i obrazovanja u vrtićima i osnovnim školama, ali i u Dječjoj kući, koja se uskoro otvara u Rijeci.

Mnogo aktivnosti

Sva znanstvena istraživanja bit će usmjerena unapređenju edukacije, a provođenjem različitih oblika edukacija temeljenih na stvarnim potrebama bit će omogućeno stjecanje znanja, vještina i stajališta prema medicinskoj genetici. To uključuje poslijediplomski specijalistički studij za liječnike, tečajeve cjeloživotnog obrazovanja i radionice za zdravstvene djelatnike, radionice za opću populaciju, pacijente i njihove obitelji, kao i izradu edukativnih materijala.

Centar je dosad proveo istraživanje među riječkim studentima o utjecaju edukacije na promjenu stajališta prema medicinskoj genetici te prvi u svijetu dobio priliku izraditi tematski broj o važnosti genetičke edukacije u medicini u suradnji s medicinskim časopisom Frontiers in genetics.

16. travanj 2024 02:20