Studentski Lider klub
StoryEditor

Promjene u programu: nema više stažiranja i zapošljavanja

13. Veljača 2021.
Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je novosti i promjene povezane s programima studentske mobilnosti Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Novi, sedmogodišnji programi vrijedit će 26 milijardi eura i trebali bi biti još uključiviji i inovativniji te usklađeni s digitalnom i zelenom tranzicijom

Za program Erasmus+ nastupa novo sedmogodišnje razdoblje (2021. – 2027.). Zahvaljujući proračunu čiji ukupni iznos premašuje 26 milijardi eura, bit će još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom. U Agenciji za mobilnost i programe Europske unije navode da će program imati važnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2027. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja, sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast europskoga gospodarstva.

Nove prilike za suradnju

Novim programom najavljuju se mnoge nove mogućnosti za studente. U Agenciji​ kažu da će se otvoriti nove prilike za suradnju i poticanje inovacija u oblikovanju kurikula i dodaju da će se u sklopu programa podupirati glavne inicijative kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.

I Erasmusov mlađi brat, program Europske snage solidarnosti, pokrenut 2018. s okvirnim proračunom od 1,009 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027., ponudit će mogućnosti za najmanje 270.000 mladih ljudi uključenih u volonterske aktivnosti i/ili projekte solidarnosti. Zahvaljujući tomu Europske snage solidarnosti nastavit će omogućavati mladima sudjelovanje u humanitarnim i drugim društveno odgovornim aktivnostima unutar Unije, ali i daleko izvan europskih granica. Međutim, stažiranje i zapošljavanje neće biti dostupni u novome programskom razdoblju.

Plan pomaknuo rokove

Još jedna novost stiže u obliku promjene roka za podnošenje projektnih prijedloga u sklopu nove generacije dvaju programa – pomaknut je na svibanj 2021.

– Prema najavama iz Europske komisije, rok za podnošenje projektnih prijedloga u sklopu nove generacije programa Erasmus+ očekuje se u prvoj polovini svibnja 2021. Za razliku od prethodnih godina pomaknut je na svibanj zbog uspostave pravnog okvira za sedmogodišnje programsko razdoblje – kažu u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

18. travanj 2024 21:58