Studentski Lider klub
StoryEditor

Online nastava: Razmjena informacija s kolegama iz Kine važna za globalni kampus RIT

31. Ožujak 2020.
Irena Guszak Cerovečki, RIT Croatia

RIT Croatia je globalni kampus američkog sveučilišta RIT, koji kampuse ima u Kini, Dubaiju, Hrvatskoj (Dubrovnik i Zagreb), na Kosovu i u Rochesteru, u saveznoj državi New York (SAD). Za ovakav globalni kampus online nastava nije ništa novo, stoga ih ni trenutna situacija nije iznenadila.

- Nastavu iz svih naših predmeta proljetnog semestra izvodimo u online okruženju, uz kombiniranje raznih sinkronih i asinkronih aktivnosti. Za scenarij osiguravanja nastave alternativnim metodama počeli smo se pripremati vrlo rano. Svi kampusi su u kontaktu od prvog dana, razmjenjujemo iskustva i informacije, posebice s kolegama iz Kine koji su proljetni semestar započeli nastavom online od 24. veljače – kaže dr. sc. Irena Guszak Cerovečki, prodekanica RIT Croatia, i dodaje kako RIT ima gotovo 40 godina iskustva u izvođenju nastave na daljinu, pa su stoga infrastruktura i alati dobro posloženi

Za primjer daje jedan od američkih Master of Science studija, naziva Service Leadership and Innovation, koji se provodi na zagrebačkom kampusu. Taj studij je primjer hibridnog modela nastave koji se uglavnom odvija u online okruženju a svaki od predmeta uključuje tjedan dana klasične ex-cathedra nastave

- Radi ovakvih i sličnih primjera našim MS studentima ova promjena nije donijela posebno nove izazove u pohađanju programa – dodaje Guszak Cerovečki.

Nadalje, spominje kako svi studenti i u klasičnoj nastavi koriste tzv. learning management system odnosno platformu i sustav za učenje naziva myCourses.

- myCourses sve materijale i komunikaciju između studenata i nastavnika smješta u online okruženje. Uz mogućnost distribucije nastavnih materijala studentima, kroz myCourses je moguće pisanje kvizova i ispita, sudjelovanje u diskusijama koje se ocjenjuju, predaja zadaća i različitih vrsta radova, praćenje uspjeha studenata na pojedinom predmetu i dr. Naši su studenti i nastavnici navikli koristiti sustav i njegove različite funkcije, pa u tom smislu nije bilo velike promjene. Neki od dodatnih alata koje koristimo za online nastavu su Zoom i Blue Jeans. Oni nam omogućavaju izvođenje nastave u virtualnim učionicama, povezivanje studenata i nastavnika za konzultacije, ali i povezivanje studenata s akademskim i savjetnicima za karijere. Zanimljivo je da ove alate koriste i studenti kojima nedostaje druženje na kampusu – kaže prodekanica Guszak Cerovečki.

S obzirom na to da su studijski programi RIT Croatia jako usmjereni na razvoj karijere studenata, kontakt s industrijom ne izostaje ni sada, pa su tako već u prvom tjednu online nastave imali online gostujuće predavanje stručnjaka iz područja HR-a.

RIT se dobro prilagodio trenutnoj situaciji, i kako kažu, u stalnom su kontaktu sa studentima i nastavnicima od kojih dobivaju samo pozitivne povratne informacije oko funkcioniranja cjelokupnog online sustava.

19. travanj 2024 23:15