Studentski Lider klub
StoryEditor

Student ekonomije pokrenuo ‘podcast‘ o financijama

03. Srpanj 2021.
Dorian Antešić
Dorian Antešić, student ekonomije na riječkom sveučilištu, pokrenuo je ‘podcast‘ o financijama pod nazivom ‘Pričajmo o novcu‘, ali ističe da nije namijenjen samo studentima već i drugima – profesionalcima s područja financija i ekonomije. Do sada je mikrofon s Dorianom podijelilo 14 ekonomista, financijskih savjetnika i poduzetnika

Prije tri mjeseca strast prema financijama studenta Doriana Antešića prerasla je u pravi, ozbiljan projekt. Na YouTubeu je pokrenuo podcast u kojem u svakoj epizodi netko gostuje. Do sada je mikrofon s Dorianom podijelilo 14 ekonomista, financijskih savjetnika i poduzetnika.

– Slušateljima se najviše svidio razgovor s financijskim savjetnikom o tome kako im može pomoći. Ljudi imaju probleme i traže pomoć na sve strane, ali, nažalost, kada su u pitanju financije, ne sjete se da postoje osobe kojima je posao pomaganje u rješavanju financijskih problema. U Hrvatskoj, čini mi se, još uvijek nemamo kulturu prihvaćanja financijskih savjetnika kao suputnika u životu koji nam pomažu u ostvarenju naših ciljeva. To je šteta, jer ako imamo liječnike koji nam pomažu pri zdravstvenim problemima, onda se ne bismo trebali bojati imati i financijskog savjetnika koji će nam pomoći u nekim financijskim problemima ili nam pokazati prilike – objašnjava Dorian.

I za profesionalce

Iako podcast prate i studenti, namijenjen je razmjenjivanju ideja, savjeta i iskustava između profesionalaca s područja financija i ekonomije. No, budući da je Dorian u razgovoru s kolegama uvidio da studentima nije jasno što ih čeka nakon fakulteta, i koje su vještine potrebne na tržištu rada, odlučio je posvetiti nekoliko epizoda studentima financija i ekonomije.

– U 'Financijama uz kavu' ugostio sam financijaše, ekonomiste i poduzetnike, ali i bivše studente koji su ispričali svoju priču – objašnjava Dorian, a trenutačno završava prvi dio tog podcast-programa.

Drugi dio 'Financija uz kavu', koji su partnerski podržali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i Studentski centar Rijeka, snimat će početkom sljedeće akademske godine. Tada će početi i promovirati svoj podcast.

Sve ima svoju cijenu

Dorian smatra da će mladi postati financijski pismeni tek kada počnu zarađivati i živjeti od vlastita novca. On, primjerice, o njemu uči primjenjujući znanja s fakulteta.

– Volim zamisliti da sam menadžer vlastita portfelja i cilj mi je povećati njegovu vrijednost. Kada počnete tako razmišljati, shvatit ćete da financije nisu komplicirane, samo morate shvatiti da svaka akcija koju napravite ima svoju cijenu – objašnjava Dorian Antešić.

Sada se fokusira na završavanje studentske razmjene i pisanje diplomskog rada. Naime, podcast je pokrenuo usred svog Erasmusa u Portugalu, potaknut strogim restrikcijama zbog pandemije koronavirusa.

– Htio sam završiti studiranje s nekim svojim projektom koji će ostati zabilježen na duže vrijeme i kojeg ću imati mogućnosti nastaviti raditi i nakon studiranja. Volim slušati podcastove i istraživati o financijama i ekonomiji pa mi se pokretanje vlastitog podcasta o ovim temama činilo kao dobrim potezom. Pričam s ljudima koji me zanimaju o temama koje me zanimaju. Kroz razgovore učim i zadovoljan sam time – kaže Dorian od koga mogu puno naučiti i drugi slušatelji.

‘Učenje kroz rad’

Podcast je htio pokrenuti i prije Portugala, ali nije imao sredstava. Nekoliko je mjeseci dogovarao partnerstva kako bi prikupio ‘kapital’ za kupnju opreme. Kako kaže, htio je odmah pokrenuti podcast jer je znao da ako odgađa početak – da nikada neće ni započeti.

– Pobornik sam ‘učenja kroz rad’, pa sam tako i sam započeo svoju financijsku i ‘poslovnu’ edukaciju tako da sam budžetirao vlastite prihode i troškove, ulagao u dionice, startup, bitcoin i shitcoinove, vodio financije neprofitne organizacije i pokretao projekte. Mislim da se na taj način najbolje uči – kaže Dorian te savjetuje svojim vršnjacima da budu proaktivni.

– Studentsko doba je najbolje vrijeme za otkrivanje vlastitog potencijala, snaga i mana. Snage prigrlite, a na manama radite da biste ih poboljšali. Studentsko doba vam pruža takozvanu ‘sigurnosnu mrežu’ gdje možete griješiti koliko vas je volja, a opet, nećete pasti jer vas financijski i dalje osiguravaju roditelji.

Dakle, studenti, ovo vam je ‘zlatno doba’ da budete u oblacima pokušavajući ostvariti svoje ciljeve.

20. travanj 2024 18:35